Борисов: С еврозоната ставаме бяла държава

Зелената сделка е проблем, каза премиерът в Брюксел

Борисов: С еврозоната ставаме бяла държава | StandartNews.com
  • Зелената сделка е проблем, каза премиерът в Брюксел

С влизането в еврозоната България се присъединява към към "Европа на първа скорост" и "белите държави". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. В сърцето на ЕС той се срещна с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел. По думите му чакалнята на еврозоната осигурява стабилността на банковата система и нищо повече. Не виждам в Европа държава с евро да е по-зле от България. Ще дойде време да говорим защо толкова ги е страх от чакалнята на еврозоната и че не могат да се нарушават така лесно банковите закони и да се фалират банки, категоричен бе Борисов. Той подчерта, че единствената съпротива е в България. Най-лесно е да се откажем, добави премиерът и отбеляза, че не се вижда очакваната подкрепа от десни сили у нас, които по-рано са поставяли приемането на еврото като условие да признаят успех на правителството. По неговите думи се наблюдава яростна съпротива срещу това стратегическо решение.

Зелената сделка за България е голям проблем, 60 процента от електроенергията идва от въглищните централи, коментира Борисов другата голяма тема, предаде БТА. Според премиера едва ли ЕС ще се откаже от т. нар. Зелена сделка – постепенния отказ от употребата на полезни изкопаеми в икономиката. В следващите 10 години трябва да се работи много активно, поясни Борисов. И допълни: „Дето се вика, аз тогава сигурно няма да се занимавам с политика вече, но трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата или такава технология, която да не замърсява околната среда”.

Борисов отбеляза, че според представителите на ЕС с 14-те милиарда евро от следващия европейски бюджет до 2027 г. нашата страна би могла да реши тези проблеми, но същевременно това са средства и за инфраструктура, малки и средни предприятия, конкурентоспособност, образование. Тук е основният ни спор и битката е много голяма, каза премиерът.

Той уточни, че бюджетът на ЕС за 2021-2027 г. ще бъде с 60 млрд. евро по-скромен. За България в момента сме постигнали, въпреки намаления бюджет, да получим толкова и повече пари, колкото сме имали в процентно съотношение, поясни Борисов.

В отговор на въпрос премиерът поясни, че с колегите си от ЕС не е обсъждал сигнала на главния прокурор Иван Гешев до европейски институции заради дълготрайната липса на отговор от Сърбия за връщането на Цветан Василев. За разлика от други институции, ние не се месим на независимата съдебна власт по никакъв начин. Нито е съгласувано, нито ме е питал някой, нито искам да коментирам тази тема, посочи премиерът по повод изпращането на сигнала.

Той заяви, че с Мишел и Фон дер Лайен е говорил за приключването на механизма на ЕК за наблюдение на нашата страна. Направили сме всичко, което е трябвало, допълни той.

По повод решението на Държавния департамент на САЩ да забрани влизането в страната на съдия Андон Миталов, който пусна обвиняемия за шпионож Николай Малинов да пътува до Русия за среща с Путин, премиерът отбеляза, че подобен ход не се предприема за първи път. Департаментът е решил, не дава визи. Когато бях главен секретар (на МВР), главният прокурор и министърът на вътрешните работи нямаха визи за САЩ, отбеляза Борисов. Той заяви, че не е бил изненадан ни най-малко от съобщението на Вашингтон. Когато са видели човек с повдигнати обвинения да е в Москва и да получава орден, сигурно са си задали въпроси и може би оттам е тръгнала цялата работа. Нито искам знам, нито да коментирам. Едното е работа на САЩ, другото е решение на български съдия - той е независим, така е решил, каза премиерът.

Също в отговор на въпрос той добави, че нашата страна има прекрасни правни връзки с ОАЕ и Саудитска Арабия. Не се меся в съдебни процеси, заяви премиерът по повод действията срещу Васил Божков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай