Борисов проветри ГЕРБ.Стари врагове и нови любимци

Какво показа националното събрание на партията

Борисов проветри ГЕРБ.Стари врагове и нови любимци | StandartNews.com

Ако някой в ГЕРБ бе чул Бойко Борисов, когато през 2019 г. той каза на своите да прочистят къщичките си по места, днес партията, управлявала през последните 11 години нямаше да е подложена на обстрел от всички страни. Още тогава лидерът на ГЕРБ скастри хората си: „Ако не ви светне червената лампичка, аз ще ви светна синята. Обичам ви, но това не даденост.”. Но тогава цялата партия бе на акъла на Цветан Цветанов за асансьора в дома му: Няма кой да ме накаже…

ВИЖ ОЩЕ: Борисов към своите: Добронамерено, но твърдо

Е, оказа се, че само две години по-късно наказанието е факт. Не за стореното добро – увеличени заплати, нулев мигрантски натиск, международно уважение, както твърди Борисов. А за надменното отношение, изкривената бизнес среда и приятелските кръгове, които Борисов с нюха си на политически хищник регистрира през 2019 г. Но не посмя да разтури още тогава. Днес те се връщат персонално върху него. Никой не пита за дерибеите по места, всеки иска да отваря чекмеджетата на властта.

ВИЖ ОЩЕ: Какво не знаем за новите шефове в ГЕРБ?

Днес, на вратата на изборите за 46-то народно събрание, ГЕРБ все още на хартия е първа политическа сила, макар че „Има такъв народ” на Слави Трифонов вече е на 1 процент разлика от нея. Спечели редовните избори, но загуби властта. Има подкрепа на 800 000 избиратели, но няма уважението на нито една от останалите партии на политическия терен.

ВИЖ ОЩЕ: Вежди и Костадин Ангелов в ръководството на ГЕРБ

Тази сутрин, на националното събрание на ГЕРБ, Борисов бе различен. За разлика от последните конгреси на партията си не се караше на своите, а ги поощряваше. Благодареше наред – от Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, които макар и понижени, нарече "обичани и тачени", до новите депутати в парламентарната група – Радомир Чолаков и Дани Каназирева, които като топ юристи много точно говорели и действали.

Останал без управлението, Борисов има крещяща нужда от партията си

И от новите си подгласници, които може да не са любимци на съпартийците му, но са му ценни в задаващата се тежка битка за парламент и президент. Днес стана ясно, че Даниел Митов не бил само поредното ново и приемливо лице за кандидат- премиер. В негово лице Борисов вижда човекът, който ще дава еднозначни сигнали за геополитическата ориентация на ГЕРБ. Докато Борисов умело жонглира с фразата за "кораби и платноходки в Черно море, за да защитим туризма" и "необходимостта от подкрепа на евроатлантическите партньори, то Митов не остави и капка съмнение, че ще следва на 100 процента решенията на НАТО.

ВИЖ ОЩЕ: Митов удари Радев заради Русия и позицията на В-9

ВИЖ ОЩЕ: Дончев и Митов - новите заместници на Борисов

Типичното му високомерие, което демострира на партийната сбирка с четене на пасажи от декларацията на срещата на В-9 на английски език беше голяма атракция за членовете на ГЕРБ, които не го познават. Но това, че не каза нито дума какво очаква занапред от съпартийците, остави впечатлението, че ще се посвети предимно на външната политика и гафовете на Радев в геополитически план.Като контрапунт, Томислав Дончев даде ясно да се разбере, че започва обиколка сред структурите, а новата му повеля е: "Да бъдем по-добри от себе си".

Нещо в ГЕРБ продължава да къкри

ВИЖ ОЩЕ: Фандъкова и Николов обичани, но понижени

Конгресът махна от ръководството и последните хора на Цветанов – Даниела Савеклиева и Ирена Соколова. Но макар да избра без нито един глас против Томислав Дончев и Даниел Митов за заместници на Борисов, 16 ГЕРБери казаха не на понижението на Фандъкова и Николов. 46 знаково се въздържаха. Не от София, столичните партийни кадри не посмяха да вдигнат ръка срещу решението на Борисов. Бургас обаче му даде ясен знак, че Димитър Николов незаслужено е унижен. Същото, макар и в по-малка степен, направиха и от Русе, с решението на Борисов да изтрие Пламен Нунев от ръководството на партията.

ВИЖ ОЩЕ: Менда, Велчев и Нунев аут от ръководството на ГЕРБ

Макар новите членове на изпълнителната комисия да получиха огромното доверие от структурите, ангажиментите им тепърва ще бъдат разпределени.

А обещанието на Борисов, че ще разпредели регионално, очевидно тепърва ще се прави. Отсега е ясно, че ГЕРБ Пловдив се разделя с Менда Стоянова, но не съвсем. Новият партиен началник е приближеният й - Иван Тотев. Как оттук нататък той ще работи с кмета Здравко Димитров, а и с напористата бивша областна управителка, доскоро депутат - Дани Каназираве, тепърва ще се види.

ВИЖ ОЩЕ: 12 членове в ръководството на ГЕРБ

Тодор Тодоров, досега областен координатор за Силистра, но на практика отговарящ за целия Североизток, вече няма да раздава нарежданията сам. Защото в изпълнителната комисия влиза Илтер Бейзатов, големият враг на ДПС, от когото се очаква да осигури повече гласове вече не само за Шумен, но и за цялото Лудогорие.

Тодор Кръстев, областен на София пък също ще поделя отговорността за София с Йорданка Фандъкова. А Вежди Рашидов ще трябва да даде рамо на недолюбваната Цвета Караянчева в Кърджалийско.

ВИЖ ОЩЕ: Конгресът на ГЕРБ. Борисов стяга редиците /НА ЖИВО/

Каква ще бъде тактиката на Борисов за кампанията до изборите, стана ясно от изказването му. Обран изказ и конкретни ангажименти, заръча той на своите.Царят казваше да бъдем господари на мълчанието, аз ви казвам да сте господари на изказа.  Макар да поиска от хората си да спазват Божията повеля "Обичай враговете", на Събранието стана ясно кои са неприятелите -Слави Трифонов с фразата си за "изчегъртването", Радев - със симпатиите му към Кремъл и ДПС - с най-твърдата си проатлантическа позиция, която ГЕРБ е нацелила да си присвои.  

Стари врагове, нови любимци

Един отколешен враг на партията обаче може да стане неочакван съюзник. Случайно или не, закачка на Борисов се превърна в намигване на ГЕРБ към Цветанов за вота. Както казва Цветанов - убеден евроатлантик, да действаме, пошегува се Борисов. Но шегата не бе посрещната с усмивка от залите по места, които участваха онлайн във форума. А с изумление. Всички си зададоха въпроса дали Борисов не иска да разшири ветрилото на ГЕРБ с партията на Цветанов. Сценарий, за който се говори, откакто бившият втори напусна ГЕРБ.

Но докато завоят към Цветанов тепърва ще се взима, новите фаворити вече са факт.Даниел Митов вече е началник на Димитър Николов.Тодор Кръстев е новото важно лице за партията в София, Деница Сачева ще е поредното острие за изборите, а любимецът на партията, макар и само ден след постъпването в нея, не е кмет отличник, а министър-герой, справил се с пандемията - Костадин Ангелов

.Докато Борисов се прощаваше със старите и представяше новите, мултимедийната бляскавост на форума напомняше времето на Цветанов. Но липсваше амбицията и хъсът за победа на ГЕРБерите.А, както се очакваше, президентът отне и микрофона, и прожекторите на Борисов по средата на речта му като реши точно тогава да Обяви служебния си кабинет.Бойко е вече само "гражданинът Борисов", написа светкавично Тошко Йорданов. 

Излизайки от властта, ГЕРБ за първи път може да се окаже, че влиза продължително в опозиция. От лидера и хората му обаче зависи дали престоят там ще е очистващ и здравословен или ГЕРБ ще поеме по пътя на БСП.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай