Борисов показа ремонтираните мостове на "Тракия" /Допълнена/

Премиерът присъства на първата копка на сградата на българския суперкомпютър

Борисов показа ремонтираните мостове на "Тракия" /Допълнена/ | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов показа как са ремонтирани мостовете на "Тракия", докато се прибираше с джипа от Велинград към София. Премиерът попита колко струва рехабилирацията на 5-те моста. Регионалният министърт Николай Нанков поясни, че ремонтът е около 20 млн.лева, като става дума за десетки километри не само поправка на виадуктите, но и асфалтиране на реновираните отсечки. Освен това е положена специална маркировка, която шуми, когато се настъпят линиите, така че да се предотврати заспиване на уморени шофьори на тирове.

Нанков поясни, че трябва да се ускори работата и по магистрала "Хемус", тъй като старият участък бил в по-лошо състояние от този на "Тракия".

Борисов попита и за тол системата, а Нанков отговори, че тя работи отлично, като се надграждат нови сегменти. Премиерът се похвали, че в неделя ще бъде готов и пътят до Поморие, който ще бъде открит другия четвъртък. 

"Ремонтираме редица пътища на територията на община Велинград. 50-километровият участък Велинград - Сърница е почти готов. Паралелно с това се работи по пътя от Аврамово до разклона за Велинград - Сърница, както и по Южния обход на общинския център. Подобряваме инфраструктурата във всяко населено място. Хората дълго са се мъчили, заслужават го", написа Борисов в профила си във Фейсбук.

По-късно министър-председателят присъства на символичната първа копка на сградата на българския суперкомпютър в "София тех парк". Суперкомпютърът ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC.

На церемонията бяха още министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на икономиката Емил Караниколов, еврокомисарят Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на организациите партньори в консорциума "Петаскейл суперкомпютър - България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай