Борисов обеща добри новини днес и утре

Отивам на приятелска вечер с мой колега, мой приятел, каза премиерът за Ердоган

Борисов обеща добри новини днес и утре | StandartNews.com

„Години наред с Гърция водим много балансирана политика. Имаме прекрасни дружески,  отношения с Турция, но между нашите съседни страни конфликтът е налице. Всички разговори, които съм водил са със знанието на моите колеги от ЕС, от Гърция и от Турция. Конфликтът в близост до нас поражда напрежение. Такива конфликти са много голяма бомба за бъдещето, за икономиката ни, за политиките", заяви премиерът Бойко Борисов на летище София преди отлитането си за Анкара, където тази вечер му предстои работна вечеря с турския президент Ердоган във връзка с ескалацията на напрежението около мигрантската криза.

"Отивам на приятелска вечер с мой колега, мой приятел. Не можем да гледаме със злорадство как жени и деца ги размятат по границата. Мисля, че е голяма грешка да се изкарва армия срещу тези хора", категоричен беше Борисов.

Според него, изходът е ЕС да подкрепи Турция, за да може тя да се погрижи за бежанците. "Президентът Макрон ми каза, че ми вярва, че вярва в нашата политика точно преди да замина. Обещал съм, че преди да излетя от Анкара ще проведа 14 разговора, за да информирам всички, за това, което сме говорили", каза още той. "Решението, надявам се, ще бъде обявено от София", прогнозира той.

"Имаме много инфраструктурни проекти, газови връзки, туризъм, и с Гърция, и с Турция. Те правят църкви, ние ремонтираме джамии, заяви Борисов. В един момент, виждате, има конфликт“, посочи премиерът.

По думите му, решението на мигрантската криза е в изграждането му на изнесен център за сигурност.

Ще дойде ден да пожалите и за мене, защото ви се вижда лесно, а то не е никак лесно. Последните разговори, които съм провел, е с моите колеги, по тяхно искане, с Макрон, Пленкович, Мицотакис, Ердоган и с още десетина, обясни Борисов.

Свикнахме да имаме нула миграция и много добри отношения с двете страни. Но такива конфликти, такива бомби, това е лошо за бъдещето. Когато имаме и коронавирус, нещата може да станат по-сложни, заяви Борисов.

Ще говорим с Ердоган за добрите отношения, не че са лоши. Знаете приказките: Кажи му аго да му стане драго. Взел съм приятеля му ефендито Вежди. Ще помоля президента да помогне за защитни облекла заради коронавируса, заяви той. И допълни, че се е чул с коалиционните партньори, с Каракачанов, с Валери Симеонов по темата.

Договорили сме два милиона маски, заяви още премиерът. И обясни, че е дал думата на лекарите, тъй като по-голямо доверие ще има обществото, когато говорят специалисти.

Работим с руската страна по финансово-икономически въпроси и ще имаме прекрасна новина, утре в 9,30 ще ви съобщя за нея, заяви още Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай