Борисов: Без паника, не крием случай на коронавирус

С тези думи се обърна премиерът Бойко Борисов към медиите и политиците

Борисов: Без паника, не крием случай на коронавирус | StandartNews.com

Извънредното заседание на Министерски съвет и Националния кризисен щаб за коронавируса започна с едноминутно мълчание в памет на починалия началник на отбраната ген. Андрей Боцев.

"Правим това извънредно заседание заради зловредните, мръсни фалшиви новини. Ето, ген. Мутафчийски трябва още веднъж да отговори на лъжите, че се крият случаи на коронавирус." С тези думи премиерът Бойко Борисов откри извънредното заседание на правителството.

„Изкупуват се хранителни продукти. Създава се истерия. Както с гръцкия ми колега Мицотакис онзи ден си говорихме, в Гърция има 1000 умрели от друг грип и двама заразени с коронавирус. За единия няма истерия. Доверете се на хората, лекарите и експертите, извън политиците“, отбеляза Бойко Борисов.

От своя страна ген. Мутафчийски отново потвърди, че към днешна дата в България няма доказан случай на коронавирус.

„Ежедневно на сайта на Министерство на здравеопазването даваме информация към края на деня има ли такива данни, или няма. Досега нямаме потвърждение. Имаме редица суспектни лица, които са взети под болнична карантина, които своевременно се изследват. Това е технологичен процес, изискващ около 6 часа на пациент. Когато станат изследванията, ние ги обявяваме веднага на широката общественост чрез медиите“, уточни той.
 
"Няма никакъв шанс, ако в България се появи случай на коронавирус, той да се скрие. Във всички съседни държави вече има регистрирани случаи, няма как при нас да ни се размине, но се всява паника," заяви премиерът.

Отваряме държавния резерв, вадим дезинфектанти, 100 000 литра спирт, каквото е необходимо, категоричен бе премиерът. Да не чувам думата "Няма", заяви той.

Премиерът заръча каквото е необходимо и го няма в наличност, да бъде закупено спешно. Имаме над 70 милиона във Фонда за бедствия и аварии, припомни той.

Освен официалния брифинг в 08.00 часа във ВМА във връзка с коронавируса, разпореждам вече да се провежда и в 17.00 часа, за да не стане така, че да се каже, че е имало случай, а се съобщава за него чак на другия ден, добави премиерът.

"По най-бързия начин да се задейства зареждането на маски и дезинфектант, да няма недостиг. По най-бързия начин да може хората да си вземат спирт, днес могат да взимат колкото им трябва. Чакам от щаба да кажат дали масовите прояви да ги забраняваме, дали да препоръчват нещо. Казват, че липсват дизенфектанти и спирт поради огромното количество, което се харчи. Разпоредил съм 100 000 литра спирт от държавния резерв да се деблокират", коментира министър-председателят.

По информация от щаба, към настоящия момент в България няма случай на пациент с коронавирус.
"Нямаме доказан случай на коронавирус, няма скрито-покрито," категоричен бе шефът на ВМА и председател на оперативния щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай