Борисов: Не правя война, а заводи и пътища (ОБНОВЕНА)

Вместо да се нападаме, да се съсредоточим за благополучието на хората, каза Борисов

Борисов: Не правя война, а заводи и пътища (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

ФОТО: Агенция "Монитор"

Аз не правя война, правя заводи, пътища и суперкомпютри. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Пазарджик, където заедно с кемта на града Тодор Попов и министрите на икономиката и на финансите - Емил Караниколов и Владислав Горанов откриха нова логистично производствена база на фирмата "Ариете Логистикс" ЕООД.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: Радев не е девица

"Аз искам само да гледате фактите. Отдавна не коментирам, а само показвам. Ето, в пандемията сме, Европа още не е отворена, а ние откриваме нов завод. Още 7-8 завода следващите седмици ще откриваме.", зяви премиерът в отговор на въпрос как ще отговори за поредните нападки от страна на президента Румен Радев.

Вместо да се нападаме, да се съсредоточим за благополучието на хората, каза Борисов. Той припомни, че новият дизайн на мярката 60/40 е за близо 1,3 млрд. лева и изрази радостта си от факта, че икономиката започнала да работи.

Премиерът съобщи, че сутринта имал среща с Националния оперативен щаб. Усилва се капацитетът на болниците, за да свикнем да живеем с вируса. Здравето и психиката на хората зависило от това да имат добро бъдеще. "Макар, че като гледам километричните опашки към Гърция излиза, че сме в добро здраве и с добри финанси", вметна Борисов. "Представяте ли си да ви задължа да вадите декларации и минавате през PCR тестове", допълни той за положнието по границата с Гърция. И заяви: "Радвам се, че българите са толкова дисциплинирани в чужбина.".

От ръководството на новия завод обясниха, че става дума за инвестиция за около 20 млн. лева. С нея ще се складират и сприцоват дребни детайли и асортименти за автомобилната индустрия. В момента там работят 1000 души. Изтъкнаха, че откриването означава, че инвеститорите имат доверие в България. Кандидатставали по схемата 60/40 и няма уволнени хора. Нека има производство, каза Борисов.

Кметът Тодор Попов на свой ред благодари на премиера и финансовия министър за визитата, защото тя показвала отношение и подкрепа. "Ние, в партньорство с правителството, сме направили доста неща - мостове, две нови зали", каза кметът и съобщи, че ще покани Борисов още два пъти тази година - за околовръстното и за ново депо. До септември ще е готов проектът за западната част на околовръстното и след това ще чакат реализацията. Похвали се, че цялата логистика на немската фирма "Костал" ще бъде преместена тук. Покрай такива големи заводи идвали и други по-малки производства. "Идват в България и в частност в Пазарджик, защото са доволни и разбиране от администрацията и няма този административен рекет, който го имал в други части на Европа", каза кметът.

Икономическият министър Емил Караниколов поясни, че въпреки пандемията сключени 11 сертификата за инвеститори клас А. Припомни, че до края на годината започва инвестия за 70 млн.лева  в Тех парка. В Пловдив скоро ще отворят 4 нови завода, а общината ще даде разрешения за още 4. До 3 седмици ще бъдат издадени и нови 9 сертификата за инвеститори клас А.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай