Борисов нахока евробюрократите за Турция

Премиерът на България телефонира на шефовете на Европейския съвет и Еврокомисията

Борисов нахока евробюрократите за Турция | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов проведе тази вечер телефонни разговор и с шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Разговорите са били по искане на Борисов, съобщават от пресцентъра на кабинета. 
Борисов разказал на фон дер Лайен за диалога си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и апелира за това ЕС да поддържа отворени каналите за комуникация с Турция и за повече диалог по проблемите, чиито решения могат да бъдат намерени със съвместни усилия и чрез диалог.
Премиерът Борисов заяви, че все повече се засилва усещането на нашата съседка, че трябва сама да се справя с огромния мигрантски проблем, което по думите му не е в интерес на никой. 
Българският министър-председател подчерта, че високо цени добросъседските отношения с Турция и изтъкна сътрудничеството, което страната ни има с Турция във връзка с опазването на нашата граница, която е и външна граница на ЕС.
Сигурността на външните граници има пряко отношение към общото ниво на сигурност на Европейския съюз, заяви  Борисов в разговора си с Шарл Мишел. Премиерът Борисов изтъкна, че опазването на границите е сред основните приоритети на България и страната ни стриктно изпълнява своите ангажименти в тази посока. Българският министър председател открои сътрудничеството с турските ни партньори, които носят сериозна тежест по отношение на мигрантите. 
Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че Турция се намира в трудна ситуация и е добре когато  тази държава, а също така и целият регион усещат подкрепата на ЕС. Министър-председателят посочи, че България е за прилагането на общ европейски подход към управлението на миграцията. По думите на премиера е ключово да има стабилен баланс между солидарност и отговорност.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай