Борисов на Съвет в Брюксел, среща се с шефа на НАТО

В Брюксел държавните и правителствени ръководители ще обсъдят изменението на климата и дългосрочния бюджет на ЕС, както и Брекзит и подготовката за преговорите по бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство

Борисов на Съвет в Брюксел, среща се с шефа на НАТО | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов ще участва в заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе на 12 и 13 декември в Брюксел. Това ще бъде първата среща на върха на ЕС, ръководена от Шарл Мишел след избирането му за председател на Европейския съвет от лидерите на ЕС на 2 юли 2019 г.

В Брюксел държавните и правителствени ръководители ще обсъдят изменението на климата и дългосрочния бюджет на ЕС, както и Брекзит и подготовката за преговорите по бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство след оттеглянето му. Сред останалите теми, които ще бъдат обсъдени на заседанието на европейските лидери, са идеята за провеждане на Конференция за бъдещето на Европа, партньорството между ЕС и Африка, реформата на Световната търговска организация.

В Брюксел лидерите от ЕС-27 ще направят преглед на постигнатия напредък по изпълнението на изявлението, направено на срещата на върха на държавите от еврозоната от юни 2019 г.

Борисов ще се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на 12 декември в Главната квартира на Северноатлантическия алианс в Брюксел.

Укрепването на общото сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната ще бъде сред основните теми на срещата. Във фокуса на разговора ще е и напредъкът по изпълнението на общите задачи в контекста на съвременните световни предизвикателства, както и съвместните военни учения в рамките на НАТО.

Йенс Столтенберг беше на посещение у нас през март тази година по покана на българския министър-председател. Преди по-малко от месец Борисов и Столтенберг проведоха телефонен разговор, който още веднъж затвърди доброто партньорство в сферата на засилването на трансатлантическата връзка и опазването на световния мир и сигурност. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай