Борисов: Мерките падат от 15 юни, остават социалните

Остава мярката 60:40 в подкрепа на работниците и бизнеса, похвали се премиерът

Борисов: Мерките падат от 15 юни, остават социалните | StandartNews.com

Като изтече извънредното санитарно положение на 15 юни, да останат социалните мерки, разпореди премиерът Бойко Борисов по време на заседание в Министерски съвет.

Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски. „Недомислието на заповедта как ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Представете си как изглежда това. Сега сме се маскирали. Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено“, коментира той.

15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за училища и детски градини в София. „Вие си ги разпределяйте, но не забравяйте да казвате, че когато аз станах кмет, 40 детски градини бяха реституирани на най-хубавите места в София и от тези псевдодемократи, които сега говорят, синьо-червената мъгла в София ги разпродаде за смешни пари или ги върна“, заяви Борисов.

И продължи в същия стил: „От тогава до сега над 100 нови, ако не ме лъже паметта, сме направили и продължаваме да правим. Тази памет трябва да се пази. Не може 20 и кусур-годишни политици да се обявяват за наша алтернатива, сякаш са се родили вчера. Те 20 години къде са били, когато разрушаваха и грабеха София техните партии? Ние само можем да показваме десетки и стотици направени нови“

Премиерът заяви, че за 2020 г. кабинетът ще отпусне допълнителни средства в размер на 1,3 милиона лева за Рилската света обител.  Той подчерта, че мярката "60/40" работи добре и в манастирите

600 хиляди лева от средствата ще отидат за ремонт и изографисване на обителта.

Борисов обясни, че още преди две години е започнато отпускане на пари за заплатите на свещениците на Българската православна църква и на служителите в мюсюлманското вероизповедание.

„Първата година бяха около 21 млн. за заплати, а миналата година – 26 милиона. Тази година дадохме и за капиталовите ремонти на Светия Синод. Само че пак не са стигнали за заплати на всички. Не искам да се караме и за да няма въпроси от типа „защо няма за манастирите и за духовната академия“, е честно да кажем какво сме направили“, продължи премиерът.

Той коментира, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и експерти от Агенция "Пътна инфраструктура" ще отидат в района на свлачището на пътя към Рилския манастир. Той разпореди от следващата седмица да започне разчистването и укрепването на свлачището.

Премиерът Борисов отправи остри критики към здравния министър Кирил Ананиев за заповедта, според която трябва да се носят предпазни маски в заведенията за хранене.

„Виж как се отразиха на нас тези недомислици. Ако сега донесем една чиния, можем да сме без маски. Колко пъти помолих да прочетете внимателно. Сега сме се маскирали, но днес Емо Караниколов има рожден ден, ако бонбоните са ястие, сега можем да свалим маските. Отиваш и оправят тези недомислици“, нареди Борисов на Ананиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай