Борисов към Бучковски: Положихме всички усилия

Според премиера е необходим прагматичен, откровен и добронамерен подход

Борисов към Бучковски: Положихме всички усилия | StandartNews.com

„Считал съм винаги, че на масата на преговорите може да се намерят решения. Сегашните и следващите поколения няма да простят нито на България, нито на Република Северна Македония това, че не сме намерили компромис, който да даде перспектива“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща по-рано днес със специалния пратеник на македонското правителство за България Владо Бучковски.

За да бъде намерено устойчиво и дълготрайно решение на оставащите отворени въпроси в двустранните отношения, според премиера е необходим прагматичен, откровен и добронамерен подход, изразяващ се в конкретни действия. Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че за отношенията на взаимно доверие е важно връщането към стриктно и необратимо изпълнение на всички поети ангажименти от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г.

„България винаги е изповядвала евроатлантическите ценности, затова и по време на нашето председателство на Съвета на ЕС поставихме темата за европейската перспектива на Западни Балкани на първо място“, посочи премиерът Борисов. Министър-председателят бе категоричен, че България до този момент е положила всички усилия страните от Западните Балкани да бъдат приобщени към НАТО и ЕС.

В този контекст Борисов припомни, че именно в резултат на подкрепата на България за европейското бъдеще на Република Северна Македония, бе подписан Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай