Борисов и Радев си стиснаха ръцете

Премиерът подаде ръка на президента, цитира го в речта си

Борисов и Радев си стиснаха ръцете | StandartNews.com

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов отбелязваха заедно 30-годишнината на КНСБ. Въпреки обтегнатите им отношения през последните месеци, които ескалираха през последните дни, те стояха маса до маса на тържеството, а преди началото на церемонията Борисов отиде до Радев и му подаде ръка пред медиите.

На събитието в зала 3 на НДК бяха още председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати, бизнесмени, синдикалисти.

Борисов на 3 пъти цитира в речта си изказването на президента Радев перди него.

„Няма държава с евро, която да е зле или да е станала по-зле. У нас обаче има притеснение. И то е да не се вдигнат цените. И тук съм съгласен с президента – имаме ли право да заложим кратки срокове за влизане при положение, че българите са притеснени. Затова искам да кажа на хората, че няма да насилваме влизането ни в чакалнята”, заяви Борисов в изказването си по време на отбелязването на 30-годишнината.

По отношение на зелената сделка на Европа, Борисов каза, че думата сделка не звучи добре, защото създава чувство за някаква неясна договорка. Това, което каза президентът за неутралитет... Тук работата ни като парламент, като партии, като неправителствени организации е да направим така, че да имаме 10-15 годишен преходен период.  

Затова заедно със участието на президенството, изпълнителната власт, депутатите, опозицията, синдикалистите правим зелен съвет, с който се надявам да постигнем  консенсус по тази важна тема за България.

За наредбата за касовите апарати също не успяхме да убедим хората в желанието ни да изсветли икономиката, затова когато има пълен консенсус, ще я гледаме отново и ще решаваме дали да я има, добави Борисов.

Той се обърна към синдикаките, припомни им вдигането на доходите, рекордно ниската безработица и най-високия износ – в размер на 58 милиорда миналата година. Това иновативно предприятие, за което говори преди малко президентът не е единственото, още поне 250 има такива и те са в резултат на общите усилия, каза Борисов.

Той заяви,че през следващите години, ако искаме растежа на икономиката да стигне 4-5 процента,  трябва обединение на политическите сили, защото „силата е в единството“, а „нито една партия не може да наприв подобен голям ръст“, добави премиерът.

Той се извини на синдикатите за проблемите в тристранката, пожела им здраве и много работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай