Борисов и Ердоган на среща по проблема с бежанците

Двамата ще обсъждат проблемите на работна вечеря в турската столица Анкара

Борисов и Ердоган на среща по проблема с бежанците | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. Във фокуса на разговора им ще бъдат обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите.

По време на работната вечеря в понеделник двамата лидери ще обсъдят действията, които ще допринесат за справянето с кризата в Сирия и спирането на мигрантския натиск в региона. Разговорът ще се проведе в контекста на българо-турските отношения, основани на принципите на добросъседство, равнопоставеност и взаимна изгода.

Срещата в Анкара между министър-председателя Бойко Борисов и президента Реджеп Тайип Ердоган е още едно потвърждение за интензивните връзки между двете страни, които освен съседи, са съюзници в НАТО и регионални партньори, заявяват от правителствената пресслужба.

За България Турция е важен партньор на ЕС за справяне с редица предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, търговията, икономиката.

Обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите министър-председателят Бойко Борисов обсъди вчера в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Българският премиер изтъкна, че само с общи усилия и дипломация може да се постигне стабилност и сигурност в региона, а това значи мир и просперитет за Европа.

В хода на разговора министър-председателят Борисов отбеляза пред канцлера Меркел, че Турция не трябва да бъде оставяна сама в подобна ситуация и спешно се налага да й бъде оказана подкрепа. „Необходимо е дълготрайно да решим проблема с миграцията“, подчерта премиерът Бойко Борисов.

По-рано в телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по същата тема, премиерът Борисов отбеляза, че в момента към България мигрантският натиск не е сериозен и ситуацията по границата ни с Турция е спокойна.

В хода на разговора бе отбелязано, че водещ приоритет на ЕК е да даде увереност на Гърция и България, че имат пълната подкрепа от институцията. Изразена бе готовността Комисията да осигури допълнителна помощ на двете страни, включително чрез „Фронтекс“ за граничните зони.

Само с общи усилия и дипломация проблемът с миграцията може да бъде решен дългосрочно, отбеляза Бойко Борисов пред Урсула фон дер Лайен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай