Борисов и Ердоган обсъждат актуални въпроси

Мирът и диалогът са най-добрите дипломати, заяви българският премиер

Борисов и Ердоган обсъждат актуални въпроси | StandartNews.com

Българският министър-председател отбеляза, че страната ни ще продължи да се води от принципите на добросъседство

Мирът и диалогът са най-добрите дипломати, каза министър-председателят Бойко Борисов на срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата лидери разговаряха в рамките на срещата на върха в Босна и Херцеговина на държавните и правителствени ръководители на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Борисов и Ердоган обсъдиха задълбочаването на двустранното сътрудничество и приноса на Турция за овладяване на мигрантския поток по българската граница.

По време на разговора българският премиер подчерта важността на устойчивото развитие на двустранното партньорство, което е част от българската външна политика. "Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и ключов партньор в областите миграция, борба с тероризма, енергийни доставки и сигурност, транспортни коридори, земеделие и животновъдство", заяви Бойко Борисов. Българският министър-председател отбеляза, че страната ни ще продължи да се води от принципите на добросъседство, взаимно уважение, равенство и ненамеса във вътрешните работи.

Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган оцениха високо активизирането на политическия и икономическия диалог между България и Турция. Те подчертаха доброто развитие в областта на туризма, енергетиката и транспорта през последните години.

"Оценяваме приноса на Турция по въпросите с миграцията и подкрепяме продължаването на добрите практики, включително прилагането на съвместната декларация между ЕС и Турция от 18 март 2016", каза още на срещата премиерът Борисов. Той отбеляза, че мирът и диалогът са най-доброто средство на дипломацията за всички държави в Европа. "Страните кандидатки за членство в ЕС, включително Турция, са наши непосредствени съседи и ние имаме интерес да изградим регион на стабилност, сигурност и просперитет, в който ценностите и принципите на ЕС са гарантирани", добави българският министър-председател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай