Борисов: Бяхме първи, мерките ни бяха навременни

Първи си направихме очилата и костюмите, първи си направихме лекарството, добави премиерът

Борисов: Бяхме първи, мерките ни бяха навременни | StandartNews.com

Някои твърдят, че от кризата сме излезли по-богати, не - излязохме по-бедни, но излязохме живи и здрави в огромната си част. Брутен вътрешен продукт се прави с работа, не с лежане и с почиване. Спасихме живота, хората, сега с работа - на правилните места да се сложат парите и продължаваме напред. Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за предаването "Панорама" по БНТ.

Той обясни, че в момента има медикаменти и респиратори за лечение на 30 000 души. На въпрос защо така рязко се сменят мерките, премиерът обясни, че не е рязко, а всичко е изчислено - брой заразени, брой оздравели, брой починали, брой болнични легла.

Борисов заяви, че вирусът не е победен и той изобщо не е свършил. "Надявам се, че с мерките, с дисциплината, с това, че самите хора усвоиха правилата - дистанция, дезинфекция, внимание, това е изключително важно да продължи".

„Нашите мерки бяха първи, най-навременни и най-леки. Нашите съседи затвориха църквите, затвориха джамиите, затвориха училищата, затвориха хората в къщите, излизаше се само с разрешение на полицията. Ние всеки ден пускахме - паркове първо, после градини, после ресторанти, едно по едно, но заедно с народа, спазвайки правилата, за да свикнем да живеем и максимално бързо да се върнем към нормалния живот, защото нормалният живот спомага за психическото здраве“, обясни премиерът.

Той припомни и, че много хора са го упрекнали, че е избрал Мутафчийски, Кънчев или Кантарджиев за щаба: „Между двете теории - аз карах точно по средата. Спазвайки и затискайки много бързо тези клъстери, които се появяваха, както Мутафчийски настояваше, и в същото време много бързо отпускайки местата- там където позволяваше, и затова излязохме първи от строгите мерки. В спора се ражда истината. Няма теория, няма учебник, няма литература, по която да извадиш и да кажеш: За коронавируса правилото е... няма такова! Издъниха се най-големите държави. Измряха им хората. Във Великобритания, в САЩ, в Русия, в Бразилия, издъниха се!“

На въпрос защо е било нужно хората да се плашат с чували за трупове, Борисов отговори, че това е информираност. Когато човек знае и вижда. Той припомни репортажите от Италия и Ню Йорк и за да се случи това, според него е било важно хората да бъдат информирани.

Борисов изтъкна, че България първа си е направила облеклата и е започнала да прави плазма. „Ние първи си направихме облеклата, маските, очилата, първи започнахме плазмата да правим - в момента маса народ дава кръв, правим плазма, замразяваме, подготвяме, затова и толкова много хора излекувани имаме. Благодарение на нашата индустрия успяхме да направим облекла от най-добрия клас, в момента зареждаме Германия, Австрия, цяла Европа, с най-доброто, а не от Китай. В началото нямаше шлемове, маски, заводът в Смолян, който правеше ски, започна да прави маски и очила“, каза Бойко Борисов.

Борисов коментира и карикатурите на Васил Божков по негов адрес: "Този си прави някакви карикатури, нека, но парите си дойдоха при народа. Сега стана, преди десет години не ни е било това приоритет.

Ще правя комикси също, но чакам, защото сега съм скопен, докато си премиер, не можеш да говориш, ще си изкарам мандата и ще се занимавам с това нещо. Ако някой е взимал пари, аз се заклевам във всичко свято, защото съм много вярващ човек, една стотинка, един лев, едно евро не съм взел от този човек.

Ако може да ми се търси някаква вина, то е, че съм помагал на футбола и съм търсил пари за всички отбори, за кой ли не, така и за Левски, така и за ЦСКА.

Никога не е променян закон в услуга на който и да било. През тези години имаме нормални отношения и аз не мога да кажа, че е било срамно или съм забранил с Васил Божков да се вижда който и да е от правителството, той е водещ бизнесмен, срещали сме се, но никога в негова полза.

Защо когато започнах да го разследвам, изведнъж той започна да казва, че дава пари. През тези години не са ли знаели как се купуват тези културно исторически ценности."

"Аз не се обяснявам на всички хора с обвинение. Той няма как да те обича като е беглец, с червена бюлетина и 18 обвинения. Много олигарси бяха засмукали от снагата на народа в своите октоподни пипала, помните, за доставката на газ до България имаше три посредника, които да повишават цената и да гепят парите, докато дойде тя до България", допълни още Бойко Борисов.

Той не пропусна и темата за някогашната си дясна ръка Цветан Цветанов и намерението му да си направи партия:

"Колегата Цветанов направи каквото можеше за ГЕРБ, сега прави каквото може да го разбива, но негова работа, пожелавам му успех, таман хората в ГЕРБ ще видят кой е по-искрен."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай