България подкрепя Северна Македония за ЕС

Това заяви премиерът Бойко Борисов

България подкрепя Северна Македония за ЕС | StandartNews.com

България най-много е желала нашите съседи от Република Северна Македония, както и нашите приятели от целите Западни Балкани да се присъединят към ЕС. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, съобщиха от "Дондуков 1".

Премиерът напомни, че именно България решително подкрепи Република Северна Македония за членството й в НАТО.

Той изрази съжаление, че в Скопие не са проявили ангажираност, смятайки че с натиск и лобизъм могат да накарат България да промени своята позиция. „Нашата позиция не е позиция на инат или позиция да спрем нашите най-близки приятели“, изтъкна министър-председателят.

Министър-председателят Бойко Борисов категорично възрази срещу използването на антибългарска реторика.

Премиерът поясни, че са проведени десетки разговори, включително с участието на вицепремиерите Захариева и Каракачанов, в търсене на компромиси, така че да не бъде България страната, която да каже „не“ на същинското започване на преговори сега.

По думите му българската позиция е принципна и отразява очакванията на всички български граждани. „Готови сме да продължим разговорите“, добавил Борисов и акцентирал върху изпълнението на Договора за добросъседство. Борисов категорично възразил срещу използването на антибългарска реторика.

Малко по-късно написа във Фейсбук, че очакваме обаче да видим същата ангажираност и отсреща, очевидно визирайки изпълнението на договора за приятелство от македонска страна. По думите му има неща, с които няма как нашият народ да се съгласи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай