Бивш македонски премиер с мисия в София

София не оценява достатъчно усилията, положени от Стево Пендаровски и Зоран Заев

Бивш македонски премиер с мисия в София | StandartNews.com

В София се състоя среща на бившия македонски премиер и екслидер на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски и българския министър на външните работи Екатерина Захариева, пише македонското електронно издание “Во Център“.

Миналата седмица в интервю за телевизия „Алсат М“ Георгиевски обяви пътуването си до София със задачата да помогне за раздвижването на преговорите по историческите въпроси между Скопие и София, които бавно навлизат в задънена улица.

По този повод Георгиевски заяви, че София не оценява достатъчно усилията, положени от Стево Пендаровски и Зоран Заев.

Никога не съм казвал, когато бях министър-председател, че Гоце Делчев е общ герой на Македония и България, защото тогава щях да бъда разкъсан от македонската общественост, каза той.

На нейния профил във Фейсбук Екатерина Захариева написа: „Днес с екипа ми имахме ползотворна среща с нашия приятел от Република Македония и министър-председател (1998-2002) Любчо Георгиевски.“

Според изданието Зоран Заев със закъснение от 20 години изглежда изпълнява политиката на Любчо Георгиевски от 1999 до 2002 г. Споразумение от Ниш със Сръбската православна църква за разрешаване на църковния въпрос. Споразумение с Гърция за името Горна Македония. И споразумение с правителството на Иван Костов в България.

Затова не би трябвало да е изненадващо, ако в колаборация със Заев Любчо Георгиевски отиде със специална мисия в София.

Нито Захариева, нито Георгиевски са коментирали вчерашната среща. Предстои да видим дали Любчо Георгиевски е успял да очарова домакинята си, след като Никола Димитров и Буяр Османи не са успели досега, коментира изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай