Без съгласие в тристранката, още преговори - утре

Няма съгласие за изплащането на компенсации за запазване на заетостта на работниците

Без съгласие в тристранката, още преговори - утре | StandartNews.com

Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна споразумение относно изплащането на компенсации на засегнати от мерките фирми с цел запазване на заетостта на работниците и служителите., предаде бТВ. 

След въвеждане на извънредните мерки заради коронавируса, беше предложено от правителството да се подпомогнат засегнати компании с 60% от заплатите на служителите им.

След дълъг дебат и постъпили допълнителни предложения в рамките на дискусията, се наложи допълнително консултиране с други институции. По тази причина заседанието на НСТС ще продължи в рамките на утрешния ден.

По-късно от кабинета на вицепремиера Марияна Николова потвърдиха информацията, че преговорите ще продължат в събота.

Усложнената епидемична обстановка, вследствие на бързо разпространяващия се коронавирус (COVID-19) оказва неблагоприятно въздействие върху редица сектори и икономически дейности – хотелиерство и ресторантьорство, преработваща промишленост, строителството, дейностите в областта на културата, спорта и развлеченията, търговията на дребно, пътническия транспорт и др.

Проектът на Постановление на Министерския съвет (ПМС) е разработен с цел подпомагане на работодателите от засегнатите сектори и икономически дейности, запазване на заетостта на техните работници и служители, и регламентира условията и реда за изплащане на компенсации.

В рамките на проведената дискусия НСТС не постигна единодушна подкрепа по проекта на ПМС. Всяка от организациите на работодателите и на работниците и служителите представи писмени становища с конкретни бележки и предложения.

По решение на членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъждането по проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение, ще продължи в събота, 28 март 2020 г.

Писмените становища на синдикалните и на работодателските организации са публикувани на Портала за консултативните съвети на Министерския съвет (https://saveti.government.bg/web/cc_13/1).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай