Без подкрепа от новите партии, ИТН не прави кабинет (ОБЗОР)

Николай Василев предвиждал намаляване на данъците

Без подкрепа от новите партии, ИТН не прави кабинет (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ако няма подкрепа от т.нар. партии на протеста - Демократична България и "Изправи се! Мутри вън!", партията на Слави Трифонов няма да внесе кабинет за гласуване в пленарната зала на парламента. Това категорично заяви зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов и Филип Станев на първата пресконференция на партията в БТА. Те и кандидат-премиерът на ИТН Николай Василев, чиято кандидатура бе оттеглена преди ден, дадоха специалния брифинг, за да отговорят на живо на всички журналистически въпроси. Номинацията на Василев бе изтеглена заради огромната помия, която се изля върху него през последните 4 дни, съобщи във Фейсбук в четвъртък Слави Трифонов.

ВИЖ ОЩЕ: Тошко Йорданов: Предлагаме мерки, министрите са изпълнители

Ако не получим подкрепата на Демократична България и "Изправи се! Мутри вън!" рискуваме да получим гласове на ГЕРБ, ДПС и БСП, а ние не желаем това, обясни Йорданов. И допълни: "Не получим ли подкрепа за кабинета, който ще внесем, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" имат пълната свобода, ако мандатът отиде при тях, да се договорят с Карадайъ, с Нинова и с Бойко Борисов.

И следващият премиер ще е професионалист с опит

И следващият премиер, който ще предложим, ще е с висока експертиза, професионалист, човек с опит, който може да управлява, съобщи Филип Станев.

Нямаме влошени отношения с Демократична България, имаше непремерени изказвания от тяхна страна, каза обясни Тошко Йорданов. И допълни: "Те са доста шумни в интернет. Наслагва се едно жужуне, което трябва да бъде изчистено.".

Кабинетът на "Има такъв народ" - с новия кандидат-премиер и ревизирания му състав, ще стане ясен съвсем скоро, когато бъдем готови. Имаме няколко варианта, каза още Йорданов. Но бе категоричен, че отговорността за състава е само на "Има такъв народ". Министрите няма да бъдат консултирани с Демократична България и "Изправи се! Мутри вън" между трите партии няма коалиционно споразумение.

ИТН ще води с Демократична България и "Изправи се! Мутри вън" разговори за подкрепа по политиките на бъдещото управление. Ние предлагаме мерки, министрите са само изпълнители, заяви Йорданов.

С Демократична България и "Изправи се! Мутри вън" имаме обща посока на действия - по отношение на съдебната реформа, на главния прокурор... Те, Демократична България, са фиксирани само на тази тема - Гешев, но ние смятаме че има и други сфери в съдебната система които се нуждаят от реформа, заяви зам.-председателят на ИТН. И подчерта, че партията не иска нови предсрочни избори, защото е убедена, че днес България няма нужда от това. По тази причина и се съобразява с мнението на Демократична България и "Изправи се! Мутри вън!" за властта.

Николай Василев: Приятелски огън от десните

Най-много съм огорчен, че най-много критики получих от десния сектор, каза Николай Василев. И допълни: "Смятам критиките на десния сектор за приятелски огън".Той категорично отрече да е свързан с ДПС, както цяла седмица твърдяха Демократична България.

Василев планирал намаляване на данъците и мащабни реформи

Драстично намаляване на данъците е планирал Николай Василев в приоритетите си като премиер на "Има такъв народ". Той показа разработения от него документ от 68 страници със заглавие "Модернизирай България". Това са икономически приоритети. Нямат амбициозната цел да се наричат програма, защото бъдещата програма трябва да се направи в диалог с управляващата партия, в диалог с другите партии, каза Василев. И уточни, че проектът му съдържа 300 приоритета. От тях той посочи пет, тъй като краткото време не позволява да изчете всички.

ВИЖ ОЩЕ: Николай Василев: Планирах намаляване на данъците

Предвиждах намаляване на данък печалба от 10 на 9 процента, намаляване на данъка върху доходите от 10 на 9 на сто, съобщи Василев. Той възнамерявал да предложи сваляне на ДДС от 20 на 18 процента и 5 на сто данък за международния туризъм.

Деветката е много магическо число, което ще накара много по-голяма част от бизнеса да работи на светло. Всяка година, когато навремето намалявахме данъците, събирахме повече, категоричен бе Николай Василев.

Вдигане на пенсиите с 35% е предлиждал още топ икономистът.

Аз съм авторът на идеята за приватизация на ББР, съобщи Николай Василев. И уточни: Тази идея не ми е хрумнала сега, това е моя позиция от 2002, има я в моите книги.

Ако бяхме получили подкрепа, това щеше да бъде най-реформаторският и най-модерен кабинет в българския преход, кабинетът който щеше да работи с най-висока скорост. Това щеше да е правителство с ДНК на бъдещето, категоричен бе Василев.

Асен Василев канен от ИТН за вицепремиер

Служебният финансов министър Асен Василев е трябвало да бъде вицепремиер по европейските въпроси, разкри Николай Василев и каза много добри думи за тримата служебни министри, които получиха покана да влязат в кабинет на ИТН, но отказаха. Това са Асен Василев, икономическия министър Кирил Петков и образователния министър проф. Николай Денков.

ВИЖ ОЩЕ: Николай Василев: Приятелски огън от десните

Асен Василев каза, че най-важното за него е да се спрат мръсните пари и той иска лично да се занимава с това. Ние бяхме категорично ЗА, одобряваме го, каза Тошко Йорданов. Дори бяхме готови за извадим комисията, която разследва мръсните пари от финансовото министерство, и да я сложим на негово лично подчинение като вицепремиер, разкри още зам.-председателят на ИТН. И допълни, че досега Асен Василев не е съобщим, че са го канили за вицепремиер, нито защо се е отказал от собствената си идея да спре мръсните пари.

Ние нямаме никакъв проблем с Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков - нито по програмите, нито по приоритетите. Проблемът бе, че те се държат доста по детски - ако един не отиде в кабинета, и другите не отиват, каза още Тошко Йорданов. И допълни: "И тъй като Асен Василев отказа, другите двама също се отказаха. Това е истината, не е фризирана".

Николай Василев за проектокабинета на ИТН: Достойни хора, благодаря на Слави за доверието

През последните 2 месеца на съвместната ни работа имах възможност да опозная по-отблизо и Слави Трифонов, и част от ръководството на партията, и кандидатите за министри. Те са много добри професионалисти и достойни хора, каза Василев. Той благодари на Слави Трифонов за доверието. И декларира: В този номиниран кабинет освен мен няма нищо друго свързано с НДСВ.

Една от критиките към мен бе, че не съм ново лице. Това е вярно. Че съм бил от НДСВ - това нито го отричам, нито ме обижда. По-скоро се гордея, че съм част от поколението държавници, които вкара държавата в НАТО и ЕС, заяви още Николай Василев. И допълни: "Критика, която ме обижда е, че съм продукт на ДПС, защото съм участвал в Тройната коалиция. Нямам нищо общо с ДПС. А за Тройната коалиция - тогава нямаше каква друга коалиция да вкара България в НАТО и ЕС".

Имам само две зависимости - от двете ми прекрасни дъщери и от моята мечта да видя България модерна и просперираща държава, заключи Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай