БАН ще смятат колко ще се заразят с вируса

Наши биолози и химици подпомагат дейностите на кабинета и на Националния оперативен щаб

БАН ще смятат колко ще се заразят с вируса | StandartNews.com

БАН и наши биолози и химици подпомагат дейностите на правителството и на Националния оперативен щаб, свързани с ограничаването на разпространението на коронавируса, но от днес ще участваме с капацитет и експертиза в областта на математическото моделиране в биологията. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

Той обясни, че учени от БАН работят с модели, които развиват в последните години, по програма в рамките на комуникационните и информационните технологии в областта на образованието, науката и сигурността, и това не е нещо, което правят отскоро. Целта е да използваме математически модели в областта на епидемиологията, за да можем да даваме прогнози как ще се развиват занапред динамиката и процесите, свързани с разпространението на коронавируса, каза акад. Ревалски.

Предприетите мерки от правителството работят и това се вижда от нашите изчисления и прогнози, които правим, заяви проф. Николай Витанов от Института по механика на БАН. Той прогнозира, че ако карантината се задържи и не бъде "пробита", след около три седмици ще започнем да имаме хубави новини относно броя на заболелите".

Според Витанов "след около два месеца и половина, до три месеца, ще можем да се поздравим, че сме се справили с тази криза". Това може да стане, ако карантината не се "пробие" и ако е необходимо, правителството би могло да вземе допълнителни мерки, за да осигури спазването на тази карантина и поддържането на това бавно нарастване на броя на заразените".

Целта е да можем да излезем от тази криза с минимален брой заболели и с минимални щети за българската икономика, коментира проф. Витанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай