Аврамова: Всичко е законно за тунел Железница

При подписването на договора за тунел "Железница" Агенция "Пътна инфраструктура" е действала по законния начин - поканила е класирания на първо място, каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова...

Аврамова: Всичко е законно за тунел Железница | StandartNews.com

При подписването на договора за тунел "Железница" Агенция "Пътна инфраструктура" е действала по законния начин - поканила е класирания на първо място, каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Днес беше оповестено, че избраният изпълнител е "Джи Пи Груп". След скандала „Джи Пи Гейт” и искането на премиера Борисов да не се ангажира с проекти с бюджетно или еврофинансиране, фирмата обяви, че се отказва от строителството на тунела. Днес обаче беше подписан договор с обединение с нейно участие за над 185 млн. лв. без ДДС.

"Една извървяна процедура, изцяло по Закона за обществените поръчки. Има избран изпълнител - това е "Джи Пи Груп", има класиран на второ място", каза министър Аврамова.

"Джи Пи Груп" изрази медийно становище за отказване от процедурата, но това не означава писмено изпращане до АПИ", коментира министър Аврамова. По думите й Агенцията е поискала подновяване на офертите на Джи Пи Груп и на Главболгарстрой , тъй като е изтекъл срокът на тяхната валидност. Класираният на второ място не е подновил своята оферта и АПИ е действала по законния начин - поканила е класирания на първо място за сключване на договор. Нямаме писмен отказ, така че договорът е факт, заяви министър Аврамова.

По думите на министъра в настоящата ситуация, при липсата на подновяване на офертата на класирания на второ място, ако Джи Пи Груп беше подновил писмено своето становище за отказване от процедурата, това би означавало нова процедура и риск от загуба на средства. Аврамова припомни, че проектът за автомагистрала "Струма " се финансира по оперативна програма.

"АПИ е действала изцяло в рамките на закона - няма как да отстрани участник по някакви други причини, освен чисто законовите", каза министър Аврамова в отговор на въпрос какво се прави в ситуацията, в която премиерът е казал, че Джи Пи Груп трябва да излезе от всички проекти, в които има европейско финансиране или финансиране от държавния бюджет.

Надявам се процедурите и за останалите отсечки да вървят нормално, да няма обжалвания, така че да можем да направим магистралата до 2023 година, заяви Петя Аврамова.

Попитана какво ще стане, ако премиерът продължи да държи на позицията си, Аврамова каза, че това не е въпрос към нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай