Асен Василев изплю камъчето: Ще ви се обадя за партията

Не знае дали пак ще е служебен министър

Асен Василев изплю камъчето: Ще ви се обадя за партията | StandartNews.com

Финансовият министър Асен Василев призна амбицията си да направи партия, след като приключи с мандата си в служебното правителство.

ВИЖ ОЩЕ: Кирил Петков с партия назаем

"Докато съм министър на финансите, няма да участвам в политически проекти, след това ще помисля какво точно искам да правя. Ще видя дали има хора и съмишленици, с които можем да направим нещо, което да помогне на България. Ще ви се обадим, ако решим да правим нещо, свързано с политика”, заяви в интервю за БНР Василев. „Единственият ми фокус сега е да мине актуализацията на бюджета и да оставим държавата със стабилни финанси", добави той.

ВИЖ ОЩЕ: Социолог каза кого ще захапе партията на Кирил Петков

Василев заяви, че не знае дали следващото служебно правителство, което предстои президентът да назначи, ще бъде в същия състав или ще има промени.

В предаването "Неделя 150" Василев коментира предстоящата актуализация на бюджета, като съобщи, че се очакват 200 млн. лева допълнително приходи над бюджетната рамка, която е представена на парламента

ВИЖ ОЩЕ: Влизат ли Кирил Петков и Асен Василев в листите на Демократична България

"Би трябвало средствата да стигнат, за да се удовлетворят исканията на различните групи, но това е въпрос на преценка на парламентарната бюджетна комисия", каза министърът.

ВИЖ ОЩЕ: Янев: Готов съм пак да стана премиер, ще подкрепя партия на Петков

Във връзка с увеличението на минималната пенсия на 370 лева финансовият министър заяви, че необходимите средства няма да затруднят изпълнението на бюджета: "Би трябвало да може да се побере в параметрите на бюджета, без да се налага вземане на допълнителен дълг или увеличаване на дефицита".

Социалната добавка "бедност" остава - уточни Асен Василев и посочи, че когато догодина линията на бедност се вдигне на 413 лева, тази добавка ще разшири обхвата си и така всички пенсионери ще бъдат компенсирани до линията на бедност, за да няма пенсионери в бедност.

"Ако не мине актуализацията на бюджета, държавата ще бъде в една много тежка ситуация, но не защото няма средства, а защото няма да имаме право да ги похарчим, така че те да могат да стигнат до бизнеса, до системите на отбраната и на МВР, здравеопазването, а няма да има и това увеличение на пенсиите, както и допълнителните 50 лева няма да ги има", каза още Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай