Ангелкова: Всеки си иска парите

"В момента в страната има едва 1025 души в местата за настаняване. Кошмарно е."

Ангелкова: Всеки си иска парите | StandartNews.com

Николина Ангелкова призна в интервю за бТВ, че туризмът е спрял, положението в сектора е тежко и няма яснота кога ще приключи тази ужасяваща ситуация.

"В момента в страната има едва 1025 души в местата за настаняване. Кошмарно е", коментира министърът на туризма.

Голяма част от полетите са спрени, а единствените неотменени резервации засега са за юли и август. Нови записвания няма. Заетите в сектора са изправени пред голямо изпитание – в писмо 74 туроператорски фирми посочват, че се заплашени от фалит.

„В Закона за извънредното положение се казва, че всички срокове, свързани с различни задължения, спират да текат и започват да действат един месец след прекратяването на извънредното положение“, разясни Ангелкова.

Това означава, че туроператорите ще имат време да връщат пари до 13 май на туристите, отменили резервациите си.

От думите на министъра на туризма стана ясно още, че усилията тази година ще са насочени към вътрешния пазар: „Към момента ни е трудно да прогнозираме дали ще има изобщо летен сезон. Обсъждаме с колегите различни варианти – кризисна рекламна, стратегия и краткосрочни мерки, насочени към запазване на летния сезон. Да се фокусираме върху вътрешния пазар на първо място и към съседите“.

"Балансът е труден в такъв момент - всеки си иска парите. Ако е възможно потребителите да приемат ваучер за почивка до 24 месеца. Там са описани ясно правилата. Туроператорите искат това да е единствената опция за потребителите, но не можем да задължим никого да приеме ваучер. Ваучерите вече се разпространяват. На този етап клиентите могат да си поискат парите от туроператорите след 13 май", разкри Ангелкова.

"Няма отменени записвания, но има спрени записвания. Туроператорите поддържат обща застраховка, тя влиза в сила при обявяване на фалит", коментира министърът на туризма.

"Малко под 100 души трябва да се приберат от екскурзии в чужбина. Изключително неразумно е да се пътува в такъв момент", завърши Николина Ангелкова.

Преди кризата очакванията за летния сезон са били за ръст до 10% спрямо 2019 г. А въпреки прекъснатия зимен сезон, за периода декември – януари е отчетен ръст от 11,9% спрямо същия период на миналата година, посочи още министърът на туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай