Адемов: Не се спазват основни права на българите

От доста години настояваме за въвеждане на машинно гласуване, каза депутатът от ДПС

Адемов: Не се спазват основни права на българите | StandartNews.com

Движението за права и свободи (ДПС) приветства решението на правителството да закупи съответното оборудване за провеждане на повсеместно машинно гласуване. В същото време ДПС са притеснени, че не се спазват основни права на българските граждани, където и да са те.

„От доста години настояваме за въвеждане на машинно гласуване. Проблемът е, че в рамките на тази работна група въпросите, които се дискутират, са извън обхвата на конституционните права на гражданите, където и да са те. Ако не бъде решен този въпрос, участието на представителите на ДПС в тази група губи смисъл, ако не се спазват конституционните права и правото на глас, ако тези текстове не влязат в изборното законодателство”, заяви пред Нова телевизия депутатът от ДПС Хасан Адемов.

„В тази работна група има представители от всички парламентарни групи. Обсъждат се различни въпроси. Основното за нашата партия е правото на глас. Ние искаме право на глас за всички български граждани, където и да се намират. Нас ни притеснява, че не се спазват основни конституционни права на българите.  Ще вземем решение след окончателно приемане на текстовете”, категоричен бе той.

„Мустафа Карадайъ приветства идеята на главния прокурор да има ревизия. Друг е въпросът как ще бъдат извършена тя. Подкрепяме всички инициативи, свързани с възстановяването на усещането за справедливост. През годините на прехода най-накърнено е усещането за липса на справедливост”, коментира Адемов.

„В кодекса за социално осигуряване има текстове, които дават възможност за закупуване на стаж за няколко категории. На първо място са тези, които са завършили висше или полувисше образование за периода, за които продължава тяхното обучение. На второ място са докторантите. На трето място са тези, на които не им достигат до 5 години осигурителен стаж, но са достигнали възрастта на пенсиониране. Всяка година наблюдаваме тенденция за увеличение на броя на тези, които са закупили необходимия трудов стаж. Това се дължи на това, че всяка година се увеличава минималният осигурителен праг за самоосигуряващи се лица”, обясни депутатът от ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай