40 ст. по евтин бензин на държавни бензиностанции?

При стабилизиране на международните пазари ще може да се поддържа тази разлика спрямо цените в частните бензиностанции, твърди Веселин Марешки

40 ст. по евтин бензин на държавни бензиностанции? | StandartNews.com

Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки прогнозира, че горивата у нас може да поевтинеят с 30-40 стотинки, ако държавата създаде своя петролна компания и отвори бензиностанции. Марешки обясни, че при стабилизиране на международните пазари ще може да се поддържа тази разлика спрямо цените в частните бензиностанции, а в кризата и заради сегашния срив може да се стигне и до по-големи разлики.

Проверката на Комисията за защита на конкуренцията в офиса на Българската петролна и газова асоциация е правилна, но леко закъсняла, каза още Веселин Марешки пред Нова телевизия.

Той заяви, че не е убеден в крайния положителен ефект на акцията, тъй като подобни влизания в офисите на БПГА е трябвало да има и при предишните проверки.

Запитан дали има картел при горивата, той посочи, че в Румъния между същите играчи е бил доказан картел, но може би у нас те имат различна политика. Според него обаче това било малко вероятно и нямал усещане за липса на картел, виждайки цените на горивата по бензиностанциите.

Марешки подчерта, че създаването на държавна петролна компания е лично негова идея, но управляващите не са се допитали до него как тя да бъде реализирана.

За съжаление не са ни попитали, ние знаем цялото ноу-хау, ако просто изкопират нашия модел, не е ясно какъв ще бъде ефектът за гражданите, обясни той и допълни, че ако управляващите се бяха вслушали в идеята му от началото на мандата, проектът отдавна щеше да бъде завършен.

Той поясни, че това не е битка срещу "Лукойл", а като за оздравяване на пазара.

Относно намаляването на ДДС за ресторантьорите Марешки заяви, че според него това е неправилна мярка. Ясно е, че пуснато за определени бизнеси, всеки ще поиска, коментира той.

По негови думи в случая от ВОЛЯ са на страната на финансовия министър Владислав Горанов. Марешки обаче напомни, че отговорността за управлението я носи премиерът и той има право да взема крайното решение. Според него именно Борисов може най-добре да прецени ситуацията, защото има общия поглед.

Има популистка нотка, но тя по-скоро ще изиграе лоша шега, едва ли ще има положителен ефект за голяма част от българския народ, прогнозира Марешки.

Той изтъкна, че фактът, че България стои най-добре от медицинска гледна точка показва, че мерките на властта при извънредното положение са правилни. Според него обаче сме закъснели със създаването на щаб за справяне с икономическите последици, поради което сега се действало прибързано и на крак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай