15 000 машини нямало да стигнат за вота

Това обясни експертът проф. Михаил Константинов

15 000 машини нямало да стигнат за вота | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов възложи на вицепремиера Томислав Дончев закупуване на машини за предстоящия парламентарен вот догодина. 

Спореданализатора проф. Михаил Константинов, е необходимо да бъдат изяснени някои важни въпроси преди да бъде въведено гласуването с машини. Пред БНТ той коментира, че все още не е ясно дали ще изчезне хартията.

Проф. Константинов посочи, че евентуален проблем би възникнал и при поръчката на машините заради коронавируса. Причината - много от елементите се правят в Китай, където сега има затворени фабрики заради разпространението на заразата

"Ако ще има само машини, няма да минем само с 15 000. В България секциите са 12 000. С една машина могат да гласуват 180, максимум 200 души. Има секции, в които гласуват 600-700-800 души. Е, как тези машини ще ги оправят? Трябва три дена да гласуват, т.е. трябва много внимателно да се прецени колко машини да се закупят. И тук идваме до следващия проблем - съвсем наскоро излязоха данни за компютърната грамотност на нашето население и се оказа, че над 30% от българите не са докосвали компютър", заяви проф. Михаил Константинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай