Защо Доган стана мишена на Радев и Христо Иванов

Президентът заигра по свирката на Градската десница

Защо Доган стана мишена на Радев и Христо Иванов | StandartNews.com
  • Президентът заигра по свирката на Градската десница

Една гротеска с героичен привкус публично узакони съюза между Румен Радев и Градската десница, който макар да имаше общи действия все оставаше в сянка. Като един истински Нептун на плажа в "Росенец" от морските вълни излезе атлетичният Христо Иванов, за да сгащи държавната охрана на Ахмед Доган. Вместо тризъбеца на морския цар жертва в побутването и дърпането на тениски падна националния ни флаг, размахван от бившия правосъден министър. Което светкавично извади фалцета Иванов: поругават светините, прокуратурата спешно да се намеси. Ден по-късно президентът Румен Радев заигра по свирката на градската десница и удвои молбите към прокуратурата: разследване и сваляне на държавната охрана на Доган и ..., разбира се, Пеевски.
Защо "Росенец" изведнъж стана новата мишена и измести всички проблеми в държавата - от коронавируса до икономическата криза?

Мафиотската приказка

за спящия с пищов премиер, който къта пачки в нощното си шкафче, не успя да засенчи нито разплитането на Бобоковата афера с боклука, нито чатовете на президента с милионера от Русе, нито разпитите на Радевите съветници за търговия с влияние. Нещо повече - групата за кафе с прокуратурата рязко се увеличи. За капак конституционният съд даде ход на делото за президентския имунитет. Затова в приказната стилистиката на обвиняемия Васил Божков градската десница и Радев си пуснаха нова димка: "Росенец", Доган, Пеевски. Голямата цел е тя така да се разпростре, че да замъгли очите на главния прокурор Иван Гешев. И да отвлече вниманието му от големите приватизационни сделки, в които герои са обвиняеми олигарски - любимци на Иван Костов.
По настолните учебници на КГБ, които Христо Иванов със сигурност познава от фамилната си библиотека, цялото общество трябваше да е свидетел на "щурма на справедливостта" срещу Доган, който сменил пясъка с чакъл и не пускал никой за разпъне кърпа отгоре му, за да събира тен. Умните и красивите не за първи път правят подобни пърформанси. Виждали сме ги в акция - и срещу втората кабинка на Банско, и да броят пукнатите плочи на площад "Славейков". Нали, точно те откриха протестно дори българското европредседателство. Винаги са използвали

болтчетата и гайките от протестната машина на Иво Прокопиев

Сега обаче на плажа в "Росенец" от лодката не слезе Тома Белев или Кака Цона, а лично Христо Иванов. Което показва две неща: залогът е изключително висок, а целта на скандала е да той бъде тежко политически. Желанието на Христо Иванов да разговаря един час, плажувайки с Ахмед Доган, е разбираемо. Със сигурност ще има какво да научи - и за политиката, и за себе си. Още по-разбираем е ентусиазмът, с който президентът Радев пое подадената му топка. Светкавична пресконференция, драматично изявление. Ден, след като НСО официално обяви, че не охранява "Росенец", Радев хвърли бомбата, че лично си е говорил с шефа на държавните гардове и така научил, че точно те пазят Доган.
Кой лъже ще стане ясно до дни.
Каква обаче е целта на активното мероприятие? От месец на жълтите павета се носи мълвата, че премиерът звъннал на Гешев по определен казус. Но главният прокурор му затворил телефона. Каквато и да е историята, финалът й със сигурност е верен. Гешев вече доказа, че окото му не мигва да разпита дори Борисов, когато има основания за това. Точно днес на разпит бе и поредният президентски съветник Илия Милушев във връзка с теч на информация от военното разузнаване към президентството. Рано сутринта пък пълно фиаско претърпя митичният, но 100 процента неподвластен на страха, свидетел на Васил Божков, който трябваше да закове в десетката Борисов и Горанов. Оказа се, че това бил просто

съквартирантът на олигарха

в Дубай Георги Попов, който също получи приз за разказвач на приказки. В новия видеостил Попов обясни как шефът му влизал с пълни джобове с пари във финансовото министерство, а излизал от там с една гола пура в уста.
Догато премиерът е принуден да се обяснява как точно спи, а Радев е притиснат от скелетите в гардероба на президентството, един единствен Ахмед Доган плажуваше спокойно. Което сън не даваше на умните и красивите. Кошмарите им се върнаха с пълна сила във вторник, когато Делян Пеевски хем направи поредното си дарение за Северна Македония, хем бе приет плана за новия парк на Црънча, финансиран с дарението на депутата. Такива неща градската десница не прощава. Затова и лично Христо Иванов трябваше да даде първия залп за новата копроматна война срещу Доган и Пеевски. И жълтопаветниците се раздадоха в нея. Един поиска прокурорска проверка за чакъла, друг - парламентарна комисия за гардовете от НСО, трети светкавични белезници за поругателя на знамето. А всички вкупом - Гешев да провери Доган. За да го вкарат в най-зловещия за Костов капан отпреди 20 години: Иване, кажи си. Ако Гешев започне проверка, ще викнат: видяхте ли, прави бяхме. Не го ли направи, ще продължат мантрата: заедно са.

Войната на Командира срещу Сокола

няма как да е новина. Тя е от миналия век. Затова жълтопаветниците изкараха на преден план в бойното си поле президента. Приемайки да бъде инструмент в ръцете им обаче Радев жертва институцията. Направи това, което дори човекът на Прокопиев Росен Плевнелиев, не се съгласи като държавен глава да изпълни. Радев стана обикновен политически играч с ясна партия - Да, България. Оттук нататък всякакви приказки за президентски проект звучат като от 1001 нощ.
Разбира се, всеки, дори Радев, има право да се оприличи. Обявявайки новия си съюз с Христо Иванов, Радан Кънев, Иво Прокопиев и цялата им компания обаче Радев няма как да казва повече, че е президент на всички българи. Защото стана ясно, че целта му не е да обедини нацията, а да направи общ фронт срещу "Росенец". Ако се е надявал, че това ще бъдат фанфарите за старта на кампанията му за втори мандат, не бива да забравя, че преди това може да има импийчмънт.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай