Заради Дивангейт пропускаме напрежението в Черно море

В дипломацията дамите са равни с мъжете. Другото е сексизъм, казва проф. Росен Стоянов

Заради Дивангейт пропускаме напрежението в Черно море | StandartNews.com
  • Урсула и Шарл Мишел заедно е все едно Борисов и Радев да са на визита по едно и също време
  • В дипломацията дамите са равни с мъжете. Другото е сексизъм, казва проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации в НБУ в интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Проф.Стоянов, според Вас нарушение на международния протокол ли беше ситуацията при срещата на Ердоган с представителите на ЕС?
- Само припомням за вашите читатели кой кой е в момента в европейските институции. Председател на Европейския парламент - Давид-Мария Сасоли, избран от членовете на ЕП, Председател на Еврокомисията - Урсула фон дер Лайен, назначена от държавните или правителствените ръководители на страните от ЕС с одобрението на ЕП, Председател на Европейския съвет - Шарл Мишел, назначен от държавните или правителствените ръководители на страните от ЕС. В този смисъл най-високо би трябвало да стои Председателят на ЕП, а след него председателите на ЕК и ЕС.Според мен изключително странната ситуация стана възможна поради факта, че двама от висшите европейски чиновници по едно и също време реализираха тази визита, явно "в екип". Представете си само българският президент и министър-председателят да си организират среща с някой свой колега едновременно. В официална позиция на външно министерство на Турция министър Чавушоглу заяви, че всичко, свързано с протокола на срещата, е било надлежно и предварително уговорено. Ако това е така, проблем няма - мястото на председателя на Еврокомисията бе разположено срещу министъра на външните работи и първи дипломат на Турция Мевлют Чавушоглу. В крайна сметка осигурени места имаше за всички.
- Ако не е само протоколна грешка, какво би могло да означава това?
- След срещата имаше официална позиция от страна на домакините. Според тях проблем нямаше. От своя страна Шарл Мишел писа във Фейсбук нещо по въпроса, като се опита да прехвърли "вината" на турската страна, след което даде интервю, че, цитирам "Ене мога да спя след случилото се с Урсула фон дер Лайен". За мен Фейсбук не е мястото, най-вече при възникнала "ситуация". Далеч съм от мисълта, че има явна проява на незачитане на висш европейски дипломат и то само поради факта, че е жена.
- Каква би трябвало да бъде реакцията на Шарл Мишел?
- Реакциите в дипломацията по време на срещи не могат да бъдат крайно емоционални или, в случая, продиктувани от някакъв вид "кавалерство", например. В дипломатическите среди дамите са равни с мъжете. Другото би било сексизъм.Ако е сигурен в протокола и е забелязал пропуск, Мишел трябваше веднага да реагира като повика деликатно свой асистент и му даде разпореждане какво е изискването му на място. И докато нещата се изяснят, най-малкото от възпитание, просто да отстъпи стола си на г-жа фон дер Лайен.
- Ще обтегне ли това допълнително отношенията между ЕС и Турция, или напрежението ескалира излишно?
- Създаде се абсолютно излишно напрежение и то в контекста най-вече на любопитното медийно. Далеч по-важни бяха други събития на международното поле в последните няколко дни - зачестилите прихващания на руски самолети в близост до въздушното пространство на НАТО, сигналите след срещата на Реджеп Тайип Ердоган с украинския президент Володимир Зеленски, влизането на американски бойни кораби в Черно море и последвалите руски реакции и т.н.
- Чии експерти по комуникации и протокол сгрешиха в случая?
- Всичко зависи от предварителните договорки. Ако е имало такива, някой не казва истината, ако е нямало - грешки стават. В крайна сметка от нивото на заеманата позиция може да се реагира, като се помолят медиите да изчакат формалното уреждане на възникнал проблем и всичко да стартира отначало. Да не забравяме все пак, че въпреки обученията, екипите, съветниците и най-висшите политици си остават хора.
- Може ли да коментирате комуникациите между политическите сили преди и след изборите?
- Това е дълъг разговор с акцент тоталната абдикация от задължителната, особено по време на предизборна ситуация, динамична политическа комуникация. Преди, по време и след изборите за български парламент през април 2021 нищо не бе така както се полага да бъде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай