Запечатаха 25 незаконни отклонения на вода от яз. „Дяково“

Предстои до края на седмицата запечатването на още 4

Запечатаха 25 незаконни отклонения на вода от яз. „Дяково“ | StandartNews.com

Съвместни проверки нан Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“-Благоевград и „Напоителни системи“ ЕАД установили 29 нерегламентирани отклонения на вода от главен тръбопровод, отвеждащ води до яз. „Дяково“. Вече са запечатани 25 от отклоненията, а предстои до края на седмицата да бъдат запечатани и останалите 4.

Проверките са извършени в периода 3-12 февруари. Две от отклоненията са в село Червен брег, две в с. Блатино, едно в с. Самораново. 20 са установените и запечатани отклонения в село Яхиново, Община Дупница, като 6 от тях са открити и запечатани през вчерашния ден.

Проверките не са установили ползване на води от яз. "Дяково". Установените нерегламентирани отклонения са по довеждащите и отвеждащите съоръжения на язовира.

Отклоненията са към частни къщи, ветеринарна клиника, тенис-кортове, пунктове за вторични суровини, автокъщи в зона "Пиперево" и "Хидрострой Рилци" АД, където водоподаването на води за промишлени нужди е преустановено от БДЗБР на 10.01.2020 г., съгласно условията по режимен график за ползването на води от комплексните и значими язовири, включени в Приложение 1 на Закона за водите.

На 3 февруари е извършена проверка на МВЕЦ "Яхиново" (собственост на ВЕЦ "Яхиново" ООД, гр. София) като е преустановена техническата възможност за постъпване на води от яз. "Дяково", чрез пломбиране на автоматична клапа преди турбините на МВЕЦ-а. След подаден сигнал за нерегламентирано ползване на вода на 5 февруари е извършена повторна проверка на пломбираната клапа, която е установила, че няма нарушение и клапата е с ненарушена цялост.

Служители на "Напоителни системи” ЕАД и Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" – Благоевград извършват непрекъснати ежедневни проверки на довеждащите и отвеждащи съоръжения на яз. Дяково.

От яз. Дяково е преустановено подаването на вода за промишлени нужди, подава се вода само и единствено за питейно-битово водоснабдяване към ВиК операторите в град Дупница и град Кюстендил, съгласно месечен график на Министерство на околната среда и водите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай