Възраждат училището на Йорданка Христова

Кметът на район "Илинден" Иван Божилов се е заел с тежката задача

Възраждат училището на Йорданка Христова | StandartNews.com

Мечтите се сбъдват, стига да го искаш. С този принцип кметът на район "Илинден" в София Иван Божилов се е заел да сбъдне мечтата на хиляди столичани, едно старо и разрушено училище отново да посрещне ученици. Става дума за известното в цяла София 43 ОУ "Христо Смирненски". Постройката на бул. "Сливница" е на 110 години, като през времето е била училище, военно окръжие, а от 2004 година е занемарена. Старата сграда на 43-о основно училище е част от проекта за цялостна реконструкция и модернизация на 26 училища и детски градини, който се финансира по ОП "Региони в растеж". Построена е в началото на XX век от македонската общност, която живее в тази част на София, обясниха кметовете Йорданка Фандъкова и Иван Божилов по време на проверката на строително-монтажните дейности. 

Арх. Димчо Тилев е проектант на възстановяването на сградата. Той обясни, че постройката е била в аварийно състояние, била е разграбена и е имало реална опасност да се самосрути. Любопитен факт е, че сградата е построена във време, когато не е бил измислен циментът и бетонът, обясни арх. Тилев и допълни, че желанието на администрацията на район "Илинден" е било, сградата да се възстанови максимално до автентичния й вид. Арката над централния вход на сградата ще бъде възстановена изцяло, както и фасадата откъм бул. "Сливница". От община "Илинден" ще поискат на сградата да бъде даден статут на паметник на културата. Реконструкцията и възстановяването й са на стойност 3.3 млн. лева. В нея ще има шест нови класни стаи, библиотека и физкултурен салон. 

Повече от 100 години 43 ОУ „Христо Смирненски“ е едно проспериращо училище, добре известно с успехите на своите ученици. От 1908 г. до 1937 г. то функционира като 4-то класно училище „Трайко Китанчев“ с 6, 8, а по-късно и с 12 паралелки. През учебната 1927/28 г. в училището се открива една група полудневна детска градина, която в последствие се разраства в две. През 1937 г. 4-то класно училище се развива в пълно основно училище под името 22-ро софийско народно основно училище „Трайчо Китанчев“ с 11 паралелки начален курс и 6 паралелки среден курс. През септември 1951 г. училището е преименувано в „Христо Смирненски“. През 1955 г. е променен номера на училището и то вече е 43 ОУ „Христо Смирненски". Основано през 1908 г. като 4-то класно училище „Трайко Китанчев“ и днес 43 ОУ продължава да е водещо основно училище, в което учат повече от 450 деца от 1-ви до 7-ми клас. Училището има репутация на сериозно учебно заведение, което поставя акцент върху академичния напредък, творчеството и дисциплината. Възпитаници на 43 ОУ имат многобройни успехи в областта на науката, изкуството и спорта. Училището е ориентирано и към съвременните технологии. Двата компютърни кабинета дават възможност на учениците да възприемат света около себе си и да получават допълнителна информация чрез
Интернет.

Учителите и учениците свято пазят и предават от поколение на поколение традициите на училището. Няма откриване на учебната година без водосвет. На 1 ноември - Денят на народните будители се освещават училищните знамена. Венците над входовете окичват училището всяка година на 24 май. И все пак, каквито и да са постиженията и наградите на училището, критерият за пълноценното му функциониране е реализацията на учениците. В стаите на 43 ОУ „Христо Смирненски“ са направили първите си стъпки редица достойни хора, между които певицата Йорданка Христова, писателят и сценарист Станислав Стратиев, поетесата Евгения Гешева, писателят Румен Леонидов и много други. 
43 ОУ „Христо Смирненски“ е базово училище за СУ „Свети Климент Охридски“. Студентите от специалност „Педагогика на изобразителното изкуство“ и „Начална училищна педагогика“ с възторг говорят за контактите си с учителите и учениците от училището. 43 ОУ е училище, което работи за съхраняването на българската култура и идентичност, като възпитава личности, които да бъдат достойни българи и граждани на Европа и Света.

Негови възпитаници са не една и две известни личности като поета и писталет Румен Леонидов, голяма звезда Йорданка Христова, Мая Нешкова, Весела, Йоана и Кирил Икономови. 

Директорът на училището Сергей Богачев разказа, че първата сграда на училището е създадена през 1908 г. с даренията на родолюбиви българи. Така е останала и една от малкото запазени постройки на София, които дават облика на столицата наред с "Св. Александър Невски", Народното събрание, Централна баня и Халите. 

Очаква се на есен в първата сграда на училището прага да прекрачат десетки първокласници. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай