ВСС поряза мераците на Панов да натиска съдебен шеф

Съдийската колегия гласува с голямо мнозинство срещу образуването на дисциплинарка

ВСС поряза мераците на Панов да натиска съдебен шеф | StandartNews.com
  • Съдийската колегия гласува с голямо мнозинство срещу образуването на дисциплинарка

С почти пълно мнозинство съдийската колегия на Висшия съдебен съвет поряза мераците на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов да притиска съдебен шеф с дисциплинарка срещу него. Мнозинството в съдебната колегия отказа да образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на административния ръководител на Апелативния спецсъд Георги Ушев.

9 от съдебните кадровици гласуваха да не бъде образувана дисциплинарка и само един - Атанаска Дишева, беше „за“. Така бе отхвърлено предложението на председателя на ВКС Лозан Панов към колегията, с което той поиска образуването на дисциплинарно производство срещу Ушев. По време на обсъждането на точката, като вносител Панов напусна залата и не участва в гласуването. Заседанието се ръководеше от председателя на ВАС Георги Чолаков и бе закрито, както всички други разглеждания на дисциплинарни точки.

Инспекторатът към ВСС все още не е приключил  проверката дали Панов е оказвал натиск над съдиите от Апелативния спецсъд по отношение на мерките за неотклонение на подсъдимите за подкуп в големи размери бивша кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Като ответна реакция, в началото на февруари Панов внесе предложението си до съдийската колегия на ВСС за образуването на дисциплинарка срещу Ушев.

Като повод за сезирането на ресорната колегия на кадровия орган Панов ползва доклада на три съдийки от ВКС, които той изпрати в Апелативния спецсъд, за да проверяват как се е движело делото за мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова. И макар докладът да беше готов още на 10 декември 2018 г., председателят на ВКС предприе действия срещу Ушев цели два месеца по-късно и броени дни, след като сайт, свързан с подсъдимия банкер Цветан Василев, лансира новината, че спецмагистратът можело да е кандидат за следващ главен прокурор.

Исканата от Панов дисциплинарка срещу Ушев е втората атака на председателя на ВКС, която той предприема на база доклада на трите върховни съдийки. Първата бе срещу прокурори от специализираното правосъдие и прокурор от ВКП, заради които Панов сезира прокурорската колегия. Кадровиците отхвърлиха искането на председателя на ВКС.

Пристрастието на Лозан Панов по делото "Иванчева" започна след арестуването им със 70 000 евро подкуп през април м.г. Още през лятото Панов поиска от Ушев обяснения защо в медийни публикации пишело, че Иванчева и Петрова са били в съдебна зала с белезници, а по-късно научи лично от Ушев, че това не е вярно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай