Вижте праведния път на новия митрополит Яков

Патриарх Неофит не пести хвалебствията си за него

Вижте праведния път на новия митрополит Яков | StandartNews.com

Патриарх Неофит отправи днес приветствие към новоизбрания Доростолски митрополит Яков, в което каза, че следвайки определенията от Устава на нашата Света Българска православна църква - Българска Патриаршия, по Божията и народна воля, и с мнозинството от гласовете на митрополитите от Светия синод, от днес епископ Яков е канонично избран архиерей на Светата и богохранима Доростолска епархия, и е член на Светия синод.

Негово светейшество отбеляза, че свещеноначалието, клирът и Божият народ на Светата ни Църква познават новия Доростолски митрополит като добър духовник и църковностроител, който с много усърдие и ревност по Божието дело е изпълнявал възложените му послушания и служения, и е отдавал своите сили и таланти за доброто и благопреуспяването на Светата ни Църква.

„Вярваме, че и като митрополит на Доростолската епархия, няма да жалите сили и способности, но с Божията помощ и по молитвите на Божията майка и на всички наши небесни застъпници, ще продължите да работите с радост и христоподражателна ревност на Божията нива - в изпълнение на нашата обща апостолска, духовно-просветителска мисия сред богодарувания ни народ, в изграждането на Църквата, която е "стълб и крепило на истината", каза патриарх Неофит на новоизбрания митрополит Яков.

Българският патриарх пожела на новия митрополит на БПЦ в "архипастирска си дейност всякога да се радва на любовта и всеотдайната помощ на клира, монашеството и миряните в богохранимата Доростолска епархия".

Биографията на новия митрополит

Константийският епископ Яков (Росен) Стоичков Дончев е роден на 07.03.1971 г. в гр. София. След завършване на средното си образование през 1989 година учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски”.

През 1990 г. постъпва в Духовната академия. След завършването й отбива военната си служба. Преминавайки различни послушания, през 2007 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай постъпва в Баткунската света обител “Свети апостоли Петър и Павел” край село Паталеница, Пазарджишка духовна околия.

На 09.10.2007 г. е въведен в монашески чин от духовния му старец Пловдивския митрополит Николай. При пострижението му е дадено името Яков, в чест на свети апостол Яков Алфеев, честван на този ден. От същата дата е назначен и за игумен на манастира.

Ръкоположен е за йеродякон на 23.12.2007 г., а за йеромонах на 26.12.2007 г. от Пловдивския митрополит Николай.

От 2010 г. до 2012 г. е епархийски съветник на Пловдивска света Митрополия. На 18.03.2012 г. е възведен в архимандритско достойнство и е назначен за секретар на Пазарджишка духовна околия. През 2013 година със заповед на Пловдивския митрополит е назначен за Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.

Участва в Патриаршеския избирателен църковен събор като епархийски избирател от Пловдивска света митрополия.

На 14.12.2016 г. е наречен от Св. Синод в пълен състав за "Константийски епископ" и на 20 декември ,Игнажден, в катедралния храм на гр. Пазарджик „Св. Богородица” е хиротонисан и назначен за ІІ-ри Викарий на Пловдивския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.

Хиротонията

Могъщо и силно „Достоин!” отекна тогава многократно в храма и стотиците благочестиви християни с радост приветстваха  най-новия архиерей на църквата ни - Константийския епископ Яков.

Ето как се обърна към него Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай:  „Преосвещени Владико Яков, днес е твоята огнена Петдесятница. Възлезе на най-високата степен на църковната иерархия, съдържаща пълнотата на епископската власт. Радвай се на честта, която ти се оказва, но мисли и за задълженията, които ти се възлагат, защото колкото по-високо си изкачен, толкова по-строг отчет трябва да даваш в слово, в дело, пред Бога и светата Църква. Помисли какви велики задължения ти налага това достояние, за да не пападнеш под осъждане поради небрежност или недостойнство.

Епископът е ангел, свещено звание, което го задължава с телесна чистота и душевна безпорочност, със свят живот и ревностно изпълнение на небесното посланичество за служба на онези, които искат да наследят спасение”.

Митрополит Николай връчи жезъл като символ на духовната архиерейска власт на Константийския епископ Яков, който ще бъде и негов втори викарен епископ.

В отговор епископ Яков се обърна със слово към архиереите на църквата ни и верния Божи народ, в което каза: „Велик е Господ и чудни са Неговите дела, че и в днешния ден прояви Своята милост към мене грешния, и ми изпрати Своя Свят Дух, възложи върху ми архиерейското служение чрез ръковъзлагане десници на светите архиереи. Всички вие, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, познавате добре това служение и носите достойно върху плещите си.

 Благодарен съм на Господ, че по великата Си милост ми изпрати духовен старец и наставник в лицето на Високопреосвещения митрополит Николай, чрез който се изпълниха думите Господни „не вие Мен избрахте, но Аз вас избрах и ви поставих да идете и да принасяте плод“. Именно по Ваше благословение, владико, и по мое желание ме постригахте за монах в Баткунската света обител, под покрова и молитвеното застъпничество на светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

Божият промисъл се прояви чрез Вашите богомъдри и архипастирски наставления, израствайки в степените на благодатното служение като йеродякон, йеромонах, архимандрит и ето вече и като апостолски приемник по благодат - епископ.

През цялото време, владико светий, Вие бяхте Божието оръжие, моят стълб и крепило, утеха и опора, надявам се и занапред да сте моят пътеводител в отговорното служение като ваш викарен епископ и, разбира се, подпомаган и от обичния мой събрат Преосвещения епископ Арсений”.

Константийският епископ Яков препотвърди обета, даден при монашеското си пострижение на митрополит Николай  - да спазва каноните на  светата Православна църква, да опазва чиста вярата на Светите отци и да проявява безропотно послушание към епархийския архиерей.

Мелнишкият епископ Герасим - гл. секретар на Св. Синод, прочете патриаршеско послание на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит до най-новия архиерей на църквата ни, в което се казва:  „Вярвам, че ти ще бъдеш още по-ревностен в служението и в изпълнението на нейната вечна мисия – винаги и навсякъде да проповядва благоприятната Господня година и спасителното Христово Благовестие. Защото такава е Божията воля: „Да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината” .

Вярвам още, че в това най-високо и отговорно църковно служение ти всякога ще се радваш, както си се радвал и досега, на отеческата подкрепа, мъдростта и любовта на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, под духовното ръководство и с топлите архипастирски грижи на когото ти израсна като монах и клирик, както и на любовта и молитвите на цялото църковно паство, сред което днес Божията благодат те въздига като епископ”.

Ето някои мисли на Доростолски митрополит Яков в едно от малкото интервюта, които дава. То е за Пазарджишка Марица от края на 2017 година:

•       Имам желание да се построи църква на гробищата в Пазарджик, да се направи ново строителство. Аз от първия ден съм казал, че в едно село например всички хора се погребват около храма. Сега в Пазарджик се налага да опяваме покойниците си в зала, а не в църква, както е редно. 

•       Не е тайна, че в момента най-силната епархия на Българската православна църква е Пловдивската.

•       Истината е, че не институциите трябва да се грижат за църквите, защото те не са строени от институциите, а от хората - от дедите ни.  

•       Църквата не е сградата, църквата е вярващото общество, което е вътре и което се моли.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай