Вижте пожарникарите, спасили "Пирогов"

Първите екипи се отзоват на сигнала за 4 минути и извеждат 32-ма души от горящото второ отделение

Вижте пожарникарите, спасили "Пирогов" | StandartNews.com

Сряда, 27 октомври 2019, през нощта. Мощна експлозия разтърсва „Пирогов”. „Сигналът се получи в 3,55 сутринта. Като съобщението гласеше: „Гори стая в „Пирогов, застрашени 60 човека. Трябваше да евакуираме тези хора на ръце буквално”. Това разказа пред Нова тв ст. инспектор Пламен Радев – оперативен дежурен по град. Нова телевизия представи мъжете, които предотвратиха още по-голяма трагедия в Института за спешна помощ, след като при насищане на стая с кислород стана взрив и двама пациенти загинаха. Причините все още се изясняват, остава хипотезата, че някой от болните е запалил цигара.  

11 пожарни коли тръгват към горящата сграда на „Пирогов”. Един от първите огнеборци, който влиза в задименото отделение е Ангел Йорданов.  „И се озовахме в дълъг коридор, който беше целият задимен. В дъното, на който се намираше горящата стая. Отваряхме стаите една по една, за да може да се разреди въздухът”, разказва, Ангел Йорданов – старши пожарникар.

32-ма пациенти във второ вътрешно отделение, повечето от които са на кислородна терапия, имат нужда от помощ. „Освен тяхното страдание имаше и живеца. Искаха да живеят. Неимоверно това нещо се запечатва, остава в съзнанието”, допълва, Ангел Йорданов. Включват се и полицаи, лекари, сестри, санитари. Произшествието приключва за 15 минути.

„След като загасихме пожара, се видяха и телата на загиналите”, казва Павел Лицов – началник на дежурна смяна при Първа районна служба

За огнеборците пожарът не е бил сложен. Но отчитат, че ако се бяха забавили само с 5 минути, финалът щеше да е различен. „Щеше да стане трагедия. Голяма”, обясни ст. инспектор Пламен Радев. Мъжете признават, че при извънредни ситуации като тази също изпитват страх, но запазват хладнокръвие, за да продължат да спасяват.

„Всеки се страхува, но все пак това ни е работата. Ако ни е страх, нямаме работа там”, обясни Павел Лицов. „Колкото повече хора спасим, толкова по-добре, както за нас, така и за всички”, допълва Ангел Йорданов Те не се смятат за герои и вкъщи рядко говорят за работата си. Но благодарение на нея стотици хора живеят втори живот.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай