Вижте къде е покръстен Св. Борис-Михаил

На 2 май православната църква почита Покръстителя на българите

Вижте къде е покръстен Св. Борис-Михаил | StandartNews.com

На 2 май православната църква почита Св. цар Борис - Михаил Покръстител на българския народ. Покръстването на българите е процес, който завършва в периода 864-865 година. България приема християнството от Византия, като този акт е предшестван от сключването на траен мир между двете държави от цар Борис I и византийския император Михаил. Пратениците на княз Борис I, които отиват в Константинопол, за да сключат мирния договор, са покръстени непосредствено след полагането на клетвените обещания. Заедно с тях в България идва внушителна мисия от византийски духовници, които масово започват да покръстват народа. Българският владетел приема тайно християнството в началото на 864 година, а заедно с него и името на кръстника си – византийския император Михаил III.

Най-новите археологически разкопки в първата българска столица Плиска дават основание на историци да смятат, че цар Борис е покръстен в чудодейното аязмо край Голямата базилика в Плиска.

ВИЖ ОЩЕ: 20 неща, които не знаем за Плиска

Заедно с владетеля са покръстени и много знатни български родове. Кръстили се болярите и целият народ в 865 година. Борис приема учениците на светите братя Кирил и Методий и те му помагат в религиозно-просветната и книжовна дейност.

В 889 година цар Борис се оттегля в манастир като поставя на престола по-големия си син Владимир Расате. Но недоволните боляри подтикнали Владимир да върне езическата религия. Узнал това, Борис се върнал в столицата Плиска и потушил метежа, обезглавявайки 52 болярски рода. Владимир бил свален и ослепен, а на негово място Борис поставил по-малкия си син - Симеон. Борис се върнал в манастира на пост и молитва и завършил живота си като монах в 906 година на 2 май. Като покръстител св. цар Борис е наречен "равноапостолен светец".

На 2 май имен ден празнуват Борис, Бориса, Боряна, Борислав, Борислава, Борил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай