ВиК няма пари за дистанционно отчитане на водата

Водомер за дистанционно отчитане на ползваната вода струва около 150 лева

ВиК няма пари за дистанционно отчитане на водата | StandartNews.com

Водомер за дистанционно отчитане на ползваната във всяка жилищна кооперация вода струва около 150 лева, а ВиК дружествата у нас не могат да си позволят такъв разход, или поне няма как да го отчетат. Това обясни в интервю за БНР управителят на ВиК Стара Загора Румен Райков.

"Засега този разход, който е за водомери с дистанционно отчитане, на нас КЕВР не ни го признава за присъщ разход", каза експертът.

Подготвя се нов закон за ВиК. В него ще бъде заложено спиране на водата, когато ползвателят й не плаща. Една от целите е да се работи за намаляване на загубите на вода до 35-40% от сегашните над 60 на сто. Такъв закон е крайно необходим, каза Райков.

По думите му правата и задълженията са разхвърляни в различни закони и подзаконови актове, а контролът е разпределен между различни министерства, КЕВР, РЗИ, РИОСВ, РИОКОЗ.

Райков коментира предвидените промени за отчитане на водното потребление. Измервателните уреди по досегашната уредба са разположени във водомерни шахти с индивидуален водомер, а сега по новия закон тези водомерни шахти трябва да бъдат изведени извън имота на собственика, поясни той.

В многоетажните жилищни блокове ще се следи общия водомер. "Ако вътре в тази етажна собственост, която хората сами управляват, има някакъв проблем, някой краде вода или някой заблуждава други, или си е свалил водомера, или нещо друго е направил, което е неправомерно, то етажната собственост би трябвало да го проконтролира и да го накаже", допълни Румен Райков.

Една от посоките за промени в закона е въвеждането на дистанционно отчитане. "Втората е т.нар. маргинализирани групи в ромските махали. Там да се определи много ясно и отчетливо как се работи с тях, защото повечето от тях нямат никаква собственост там. И ти не можеш на палатка да сложиш водомер. Малко е сложно", коментира още Румен Райков.

Разходите за провеждане на лабораторни анализи са огромни. Законовите промени предвиждат да се въведат помощи за вода на социално слабите семейства. "Би трябвало, разумно е след като има енергийни помощи, да има и водни помощи, защото този човек не можеш да го оставиш тотално без вода", смята инженерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай