ВЪВ В.СТАНДАРТ: Бум на млади доброволци

Най-много липсва вяра в хората, че нещата бързо ще се оправят, казва председателят на БЧК акад. Христо Григоров

ВЪВ В.СТАНДАРТ: Бум на млади доброволци | StandartNews.com
  • Благодаря на Делян Пеевски за огромния жест, първите 1000 пакета с храна са за бедните в София
  • Най-много липсва вяра в хората, че нещата бързо ще се оправят, казва председателят на БЧК акад. Христо Григоров в специално интервю за ВЕСТНИК СТАНДАРТ
  • Събрахме над 615 000 лв., благодаря на хората и бизнеса
  • В ценностната ни система е да бъдем милосърдни
  • Нека всички работим по формулата "Обединявай и решавай"
  • Само 22% от българите плуват, искаме дисциплината да е задължителна в училище
  • Първата долекарска помощ трябва да се усвоява още в гимназията
  • Паник бутон на гривните за карантина мери кръвно и вика линейка
  • Жените повече се страхуват от изолацията

-  Акад. Григоров, на фона на ужасната пандемия от коронавирус, включително и у нас, сякаш има една добра новина – възроди се чувството за съпричастност на българина. Всеки ден сме свидетели на много дарения за лекари, болници, хора в нужда. Какъв знак е това?
- 142 години, откакто съществува, Българският червен кръст винаги е бил на първа линия, за да помага на хората, на държавата и на нейните институции. Тази голяма съпричастност, която виждаме в момента, е защото дълбоко в ценностна система на българина продължава да съществува това, което сме наследили от нашите баби и дядовци, от нашите родители - да бъдем милосърдни, да бъдем готови да подадем ръка, когато видим човек в нужда. 142 години това е водещо за нашата организация. И аз бих желал да използвам вашия изключително авторитетен вестник, за да благодаря на всички тези хора, които отново отвориха сърцето си, протегнаха ръка и с които заедно помагаме. 142 години нашата формула е: "Обединявай и решавай". Винаги сме доказвали, че когато сме обединени, когато всички сме заедно зад идеята да бъдем хуманни и да помагаме, помощта, която сме давали е била изключително своевременна и ефективна.
- От началото на пандемията досега увеличиха ли се даренията?
- Българинът, в рамките на неговите скромни възможности продължава да бъде това, което винаги е бил през тези години - помага. Тук обаче е много важно да отбележим, че отново корпоративният бизнес показа своя хуманен облик. Той отново се включи изключително активно. И, ако по-рано получавахме от баби и дядовци по 5,10-20 лева, сега ресурсът, който сме събрали е над 615 000 лева. Голяма част от него е от корпоративния бизнес.
- БЧК получи огромно дарение от 300 000 лв. от най-големия дарител за здраве в България – народния представител от ДПС Делян Пеевски. Обявено бе, че средствата ще са за подпомагане на бедни хора. Как ще бъдат разпределени те? За какви дейности и за кои групи нуждаещи се?
- Това е един голям жест от страна на г-н Пеевски и ние специално му благодарим. В момента хората в нужда са изключително много и тези пари ще бъдат разпределени заедно със социалните структури към общините. Има твърде много българи под чертата, хора, които дори нямат лични карти, а гледат по 3-4 дечица. Така че ние ще направим много сериозен анализ на групите нуждаещи си и ще помагаме. Ето, първите 1000 пакета с хранителни продукти вече са факт и са предоставени на Столична община, за да може в този критичен момент да се подаде ръка на хората в най-тежко социално положение. Разпределението на храните ще е ясно и открито. Още веднъж благодаря за този голям жест. Продължаваме напред и вярваме, че всички заедно много скоро ще се справим с тази ситуация.
- За да разпределяте пакетите с храна до нуждаещите се, имате нужда от доброволци. БЧК винаги е работела с доброволци. Откакто избухна епидемията от коронавирус увеличи ли се броят на хората, които искат да станат доброволци? Знам, че мнозина излизат дори в обедната си почивка, за да ви помагат.
- Да, в момента това е феномен. Не можете да си представите колко голямо е желанието на млади хора да се включат и да помагат. Поначало силата на нашата организация е доброволчеството. Ние имаме към 22 000 професионално обучени доброволци за различни дейности. Но сега те не са 22 000, а в пъти повече - от цяла България. Обаждат се, участват. В цялата страна в момента, благодарение на доброволците на БЧК, храната и помощта стигат до стотици хиляди хора в нужда.
- Получихте още едно интересно дарение - смарт гривни за хора под карантина. Разкажете ми повече за тези гривни.
- Ние бяхме само посредник. Получихме гривните и ги предадохме на РЗИ - София. Епидемията от коронавирус показа, че българинът, освен много добър, състрадателен и милосърден, е и доста недисциплиниран. Видяхме, че въпреки указанията на институциите, въпреки ясните инструкции, мерките не се изпълняват от много хора. Затова една фирма, заедно със съответните институции, решиха да направят експеримент. Тези гривни са самодисциплиниращи. Те показват движението на човек под карантина. Той има отговорност не само за себе си, но и към околните. И ако излезе да пие бира на улицата, излага на риск не само себе си, но и тези, с които контактува. Затова гривните дават възможност такъв човек да бъде контролиран. Но, по-хубавото е, че тези гривни имат паник бутон. Чрез него веднага могат да се информират здравните структури. Когато човек е под карантина, може да му прилошее. Тогава натиска паник бутона и информацията отива в здравния център. Гривната дава възможност да му бъде премерено кръвното налягане. Така че тези гривни нямат само функция на контрол, а много по-широка - да помагат.
- В последните дни много се говори за разхлабване на карантинните мерки, а казахте, че българинът не е особено дисциплиниран. Парковете бяха отворени за разходки. Какво е експертното Ви мнение – правилно ли е това решение и не крие ли то опасност от увеличаване броя на заразените?
- Нека оставим този тип решения на специалистите. Има Щаб. В него държавата е делегирала правата на доста отговорни хора да вземат решения. Не е необходимо ние да го дискутираме и да даваме мнение.
- БЧК организира кампанията „Заедно срещу Ковид-19”. Какво представлява тя, колко хора обхваща?
- Кампанията набира средства за подпомагане на институциите в борбата им с коронавируса. На нашия номер 1466, който има желание може да дари смс от един лев без ДДС, както и онлайн в сайта на организацията. Както казах, в момента са събрани над 615 000 лв., като в тях са и средствата на корпоративния бизнес. Това са средства, за които БЧК информира и Министерство на здравеопазването, и Щаба. Имаме много поръчки от болници за апаратура. Всичко се обобщава и ще се даде на здравното министерство, на оперативния щаб, на логистичния център, начело с главен комисар Николай Николов и те ще преценят как да бъдат разпределени. Ще ни дадат указания за нужната апаратура и приемливата цена. Тогава ние ще започнем да купуваме необходимите неща. БЧК не може еднолично да решава. Това са пари на хората за нуждите на здравеопазването в борба с коронавируса. Дали сме няколко идеи на здравното министерство и чакаме указания.
- Какви са вашите наблюдения - какво най-много липсва в момента - респиратори, маски, дезинфектанти или друго?
- Най-много липсва вярата в хората, че нещата бързо ще се променят. Маските, дезинфектантите... те се намират. Материалната необходимост ще се набави. Но това, върху което трябва да работим, е вътрешният мир на хората - техните сигурност, спокойствие и вяра. Тук трябва да се акцентира. И ние работим в тази посока. Хората трябва да видят доверие, трябва да знаят, че сериозните неща, които се правят, дават резултати. Това е нещо, за което всички ние заедно трябва да работим. И вие, медиите, също имате огромна заслуга когато давате положителни информации, които радват хората. За доброволците ни най-голямата награда са сълзите в очите в някой възрастен човек, на когото са помогнали.
- На сайта на БЧК има чат за психосоциална подкрепа. Възползват ли се хората от него?
- Това бе много своевременно решение, след като много хора са изолирани вкъщи. Затова решихме с този чат да дадем възможността хората да споделят. В чата има специалисти по психосоциална подкрепа, които ги консултират. Смятаме, че сме помогнали на мнозина. Стотици хора вече са влезли в чата и ние сме ги насочили към съответните специалисти.
- Какви хора ви търсят за консултации?
- Това са хора, които търсят информация за вируса, за услуги за подпомагане. Голям процент са й хората в стресова ситуация, вследствие на социалното дистанциране. Анализът показва, че най-много се обаждат жените - те са към 50-58%.
- Какви са страховете им?
- Свързани са с това, че са самички, че са затворени, че имат нужда да погледнат небето и слънцето. Вярвам, че скоро този чат постепенно ще тръгне надолу и няма да се ползва, защото това, което липсва на хората, ще се навакса с облекчаване на мерките за карантина.
Около 40% са обажданията от София, 30% са от областните градове. Но имаме и много обаждания от чужбина. Това означава, че моделът е необходим и се възприема.
- Зловещата катастрофа, която отне живота на журналиста Милен Цветков, отвори въпроса  подготвен ли е българинът да оказва първа помощ в случай на нужда. БЧК организира курсовете за първа помощ на кандидат-шофьорите. Достатъчни ли са часовете за подготовка и отговорно ли подхождат курсистите?
- Ние не обучаваме само кандидат-шофьори, това е задължително. Тези курсове са сертифицирани от Глобалния референтен център по първа помощ в Париж. Обучаваме служители на фирми и ведомства, учители и родители, планински и водни спасители, МВР, учащи се. За голямо съжаление обаче и тук сме много назад в сравнение с Европа. От години апелираме пред здравното министерство да възстанови плуването като задължителна дисциплина, за да се намали водния травматизъм, но нищо не се прави по въпроса. Само 22% от хората в България знаят да плуват, а в Германия този процент е 94-95.
- Искате плуването да се въведе като задължителен предмет в училище?
- Да, вече 20 години настояваме за това. Първо децата са обездвижени, второ - така хем ще изразходват енергия, хем ще имат умения. Подобна е ситуацията и с обучението по оказване на първа помощ. Около 25% от хората у нас са обучени да оказват първа долекарска помощ. Но тук има друг проблем. Провеждаме курсовете, хората си вземат сертификата, който е валиден за цяла Европа и дотук. Докато в другите страни има опреснителни курсове на 5 години. Какъвто и курс да си изкарал, когато не си го практикувал, наученото се забравя. Затова са нужни опреснителни курсове. И за тази цел ще искаме промяна, ако трябва и законодателна. Нужна е обаче и малко по-голяма самоотговорност. Българинът подценява темата. А това спасява човешки живот.
- Трябва ли първата долекарска помощ да също влезе в учебната програма?
- Този въпрос трябва да се дискутира. Мое лично мнение, без да ангажирам институцията БЧК, е, че не би било лошо в гимназията да има часове по първа долекарска помощ, за да може децата от рано да имат представа. Това е важно. При евентуална катастрофа, когато човек види кръв, може да получи шок и да не знае какво да направи. А първите минути са най-важни за спасяването на живот. Целта на обучението по първа долекарска помощ е да запазиш своята психическа стабилност и да знаеш какво трябва да направиш, за да помогнеш независимо от ужасната гледка пред теб. Но мисля, че ще успеем да направим така, че и това да влезе в училищната програма.
- За финал, казахте, че на хората им липсва вяра. Какво бихте им казали, за да ги окуражите?
- Искам отново да се обърна към целия български народ, към корпоративния бизнес, за да благодаря на всички. Ако говорим, че БЧК е една от най-големите, най-мощните хуманитарни структури, която ефективно помага, това се дължи на факта, че има подкрепата на българския народ, на държавните институции, на корпоративния бизнес, и на вас, медиите. Затова, драги приятели, благодаря ви, и нека всички продължаваме да работим по формулата: "Обединявай и решавай". Защото в ситуацията на пандемия от коронавирус трябва да загърбим религиозни, политически и всякакви други виждания и да се обединим, за да може ръката, която подаваме да бъде силна и да изправя хората в нужда. А те не са малко. Така че - нека всички продължим напред - с една по-голяма вяра за едно по-добро бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай