ВАС и АССО с нови сгради

Към момента и двете сгради се ползват от Министерство на здравеопазването

ВАС и АССО с нови сгради | StandartNews.com

Правителството предостави на Висшия съдебен съвет две сгради, които ще се ползват от Върховния административен съд (ВАС) и от Административен съд София-област (АССО). Едната сграда се намира на площад "Света Неделя" 5. Тя е шестетажна и ще се ползва от ВАС. Другата сграда е на бул. "Александър Стамболийски" 39. Тя е пететажна, с вътрешен двор. Тя ще се ползва от АССО.

Към момента и двете сгради се използват от Министерство на здравеопазването, но вече са с отпаднала необходимост за ведомството, съобщиха от кабинета. И уточниха: "Решението за новото управление на имотите ще влезе в сила след придобиване от държавата и предоставяне за управление на Министерството на здравеопазването на нова административна сграда, част от комплекс административни сгради, на бул. "Цариградско шосе" в столицата. Предвижда се новото здание да бъде изградено в срок от 21 месеца от страна на "Държавна консолидационна компания" ЕАД".

И двете сгради бяха поискани от ВСС по предложение на председателя на ВАС Георги Чолаков, припомня "Лекс". В началото на 2018 г. ВСС реши в сградата на бул. "Драган Цанков", където допреди две години бяха Софийският районен съд и Софийската районна прокуратура, да бъдат настанени административните съдилища София-град и София-област. Но след мащабните промени в Административно-процесуалния кодекс, председателят на ВАС Георги Чолаков заяви в интервю, че ще се наложи осигуряването на самостоятелна сграда за АССО. По думите му сградата на бул. "Драган Цанков" е недостатъчна само за Административен съд София-град (АССГ), камо ли за двете съдилища. Така се стигна до намирането на нов вариант.

Самият Върховен административен съд също има битов проблем, пише dir.bg Настоящата сграда вече не може да задоволи нуждите му. Затова в началото на 2018 г. ВСС реши да упълномощи представляващия съвета Боян Магдалинчев да поиска от правителството безвъзмездното предоставяне за нуждите на съда на централната сграда на здравното ведомство на площад "Света Неделя" №5. А както вече беше посочено, самото министерство ще се премести на ново място.

Идеята е да се изгради топла връзка между настоящата сграда на ВАС и новата, за да може магистратите и служителите по-лесно да се придвижват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай