Уредите за парното - на вноски

Ще се заплащат разсрочено за облекчение на абонатите

Уредите за парното - на вноски | StandartNews.com

Потребителите, клиенти на столичното парно като топлинен счетоводител, няма да бъдат принудени да инвестират наведнъж големи суми в нови дистанционни разпредели, топломери и водомери за топла вода. Те ще могат да ги изплатят разсрочено с минимални вноски. „Водя преговори за стоков кредит, така че 80-100-200 лева, колкото струват, да бъдат разсрочени в рамките на 10 години.“

Това заяви изпълнителният директор Александър Александров на заседание на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет, която изслуша тримата кандидат посредници - омбудсмани между потребителите и топлофикация.

За 30 000 клиенти на топлинният счетоводител-топлофикация смяната ще стане безболезнено - на изплащане с малки суми към сметките. Столичното парно ще препоръча и на другите топлинни счетоводители, които правят дяловото разпределение на абонатите в София, същия подход. „ Това да послужи за пример за другите топлинни счетоводители. Не искаме да тежим на бюджета на хората, разходът който те трябва да направят, да е минимален.“

Факт е, че действително сметките за парно и топла вода не са най-разбираемите, призна директорът на столичното парно в отговор на оплакване на общински съветници, че не разбират фактурите си и изравнителните сметки.

Методиката не е ясна както при електроснабдяването. Ние /топлофикация/ сме прост изпълнител на правилата, методиката на КЕВР, се оправда Александров и поиска общинският съветник да представи сметката си, за да бъде проверена.

Шефът на парното обеща „от утре (днес) започваме да дистрибутираме фактури, които са доста по-разбираеми“. Топлофикация вече показала тези фактури на няколко целеви групи, за да се увери, че те ги разбират.

Според Александров с навлизане на дистанционното отчитане на уредите за дялово разпределение , неяснотата на сметките щяла да изчезне, защото клиентите ще могат всеки месец да виждат колко топлинна енергия потребяват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай