Сатанинската дрога прави чудовищни неща

В Курило няма закарани за принудително лечение

Сатанинската дрога прави чудовищни неща | StandartNews.com

Извършилите престъпление наркозависими могат и трябва да се лекуват принудително, те могат да носят наказателна отговорност. Това заяви психиатърът и директор на Специаизираната психиатрична болница в Курило д-р Цветеслава Гълъбова в предаването „Лице в лице” по БиТиВи.

Сега в законодателството има такава възможност, тъй наркозависимостта е заболяване. Принудителното лечение е разписано и в сега действащия Наказателен кодекс, в глава „Принудителни мерки”, поясни психиатърът.

За 26 години обаче в Курило нито един такъв пациент не е закарван за принудително лечение.

По идеята да се изградят специализирани отделения в затворите, където да се лекуват такива лишени от свобода, тя изрази притеснение. Много набързо се решават тези неща. Със заграждането на един коридор и отделянето на няколко стаи в затворите не може да се реши въпросът. Проблемът е, че няма кадри – не достигат психиатри, психолози, медицински сестри дори за психиатричните болници, какво остава за местата за лишаване от свобода, каза д-р Цветеслава Гълъбова.

Тя изрази резерви, както свои, така и на свои колеги по отношение на изграждането на отделение за лечение на такива затворници.

На нас, лекарите, не ни допада идеята, че всичко ще се случи много бързо, че нещо ще се направи и ще се реши, че този проблемът е решен. Трябва да се работи на входа на системата, а не сега на изхода, където вече има хора с асоциално поведение, каза психиатърът.

По думите й проблемът трябва да се разглежда системно. Тя посочи, че Стратегията за проблемите на зависимостите не е приета от близо десетилетие.

"Комбинацията, която Кристиан е установено, че е употребил  е ужасяваща, защото имаме три психостимуланта - марихуана, амфетамин и кокаин, плюс един седативен наркотик - лексотан.

Т.нар. сатанинска дрога – комбинация от няколко психотропни вещества: амфетамин, марихуана, кокаин и седативен медикамент цели трите субстанции да „вдигнат” човека, а четвъртата да го успокои, т.е. ще им премахне задръжните процеси. В обществата, където се употребяват наркотични вещества се носят всякакви легенди, включително и за адренохон, което е чисто фалшива новина. Той уж бил извлечен от мозъците на деца и какво ли още не. Няма такова нещо, каза д-р Цветеслава Гълъбова. Така тя коментира информацията в някои сайтове, че 22-годишният Кристиан Николов, който уби при катастрофа журналиста Милен Цветков, е употребил такъв наркотик.

Зависимостите трябва да бъдат лекувани принудително, тъй като те са заболяване, при което няма състояние на разбиране на самото заболяването, подчерта психиатърът д-р Гълъбова.

Запитана за това, как се отразява извънредното положение на хората, тя отговори: „Точката на кипене от стоенето вкъщи е достигната, вече бълбукат мехурчета, но трябва да сме разумни”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай