От амфетамините убиецът на Милен загубил реална преценка

"Сатанинската дрога" не лекува коронавирус, каза д-р Пламен Попов

От амфетамините убиецът на Милен загубил реална преценка | StandartNews.com

Кристиан Николов, убил в катастрофа журналиста Милен Цветков, е употребил четири вида наркотик - амфетамини, марихуана, кокаин и бромазепам. Оказва се обаче, че може да има и пети наркотик, който е рядък за Европа, наричан "сатанински" или Фонтан на младостта.

"Не знам дали въобще го има този наркотик у нас. Той е халюциногенен препарат. Няма данни да е наличен в ЕС до миналата година",  стана ясно от думите на бившия директор на Националния център по наркомании д-р Пламен Попов пред Bulgaria ON AIR.

Въпросната дизайнерска дрога се нарича адренохром. Тепърва ще се установява доколко той е част от коктейла наркотици, открити в кръвта на Кристиан.

Според д-р Попов четирите наркотика може да не са употребени едновременно, а да са останали в организма на младежа от предходна употреба.

Лекарят обясни, че максималната концентрация, която се задържа в кръвта при амфетамините, е от 6 до 24 часа, като времетраенето се определя от телесното тегло и подкожните мазнини. Когато и да са приемани веществата обаче, ефектът е един - загуба на реална преценка, подчерта д-р Попов.

Той обясни, че постефектът е повишена себеоценка , а след това идват депресивни състояния, както и отпадане на тонуса и реакциите.

Специалистът отрече слуховете, че редкият наркотик адренохром се използва за лечение на коронавирус.

Иначе експерти твърдят, че поглъщането на това лекарство води до психотични реакции като халюцинации и дори да причини шизофрения. Адренохромът е пристрастяващ почти колкото хероина и отказването му е трудно. Ако се прекрати рязко употребата, следва период на абстиненция.

Това е един от най-скъпите синтетични наркотици на пазара, наричан още „дрогата на елита“, поради високата си цена. 

Действието му е подобно на киселината LSD. Той е дериват на адреналина. Употребата му предизвиква силна еуфория. Използването му е свързано и с параноично-депресивни реакции. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай