Стана ясно колко са тузарските къщи у нас

Валентин Николов в любопитно интервю по Канал 3

Стана ясно колко са тузарските къщи у нас | StandartNews.com

 

Много любопитно интервю даде председателят на комисията по енергетика Валентин Николов в „Денят на живо с Наделина Анева“ по Канал 3.

Разговорът тръгна с коментар на предишно изказване на шефа на КРИБ Кирил Домусчиев, че цената на тока в Германия е 1 евро, а у нас - над 60 евро. Николов отново  поясни: "Това бе цената в един абсолютно случаен момент, освен това в Германия имат над 7000 часа, през които духа вятър, а при вятърна буря там имат огромен излишък на ток, дори има отрицателна цена на на ел. енергията."

Валентин Николов даде за пример за подобни разлики с ниската цена на ел. енергията у нас вчера и днес, и то пак заради вятъра. "В момента нашата енергия е най-ниската - днес и вчера, една от ниските в Европа, поради факта, че духа много вятър при нас".

В разговора стана дума за за т. нар. Зелена сделка на ЕС, касаеща постепенното намаляване на въглеродните емисии до нулеви емисии през 2050 г. Николов отправи предупреждение, че тази сделка ще струва на България доста скъпо, и трябва в точния момент да предприемем своите стъпки. Той предрече "голяма революция" в земеделието покрай Зелената сделка заради емисиите, както също и в транспорта.

Най-интересен бе коментарът му за предстоящото от 1 юли излизане на потребителите на свободния пазар за купуване на електроенергия. Валентин Николов поясни, че това ще касае всички домакинства с инсталирана мощност над 50 киловата за битови потребители, а за небитови - над 30 киловата.

На въпроса колко домакинства харчат над 50 киловата ток месечно, Николов уточни, че по данни от електроразпределителните дружества, това са около 2100  големи къщи или кооперации, които са на площ около 300-400 кв. м и се отопляват с електричество.

Даде за пример, че семейство с 2 климатика в апартамент 80-90 квадрата има месечно потребление най-много до 12 киловата, защото един бойлер е 2 киловата, климатик е 2,5 киловата.

До 50 киловата трябва да греете доста неща, предположи Николов и поясни, че става дума за къщи със сауна, басейн, солариум. А също и за онези, които отдават помещения под наем на студия за красота, които изискват голяма мощност.

"Целта е сега всеки с голяма мощност да си плаща за това, че е заел тази мощност. По-добре е хората да взимат толкова, колкото потребяват, така ще се насърчат програми и вложения, защото сега, когато са на регулиран пазар, всички стоят и не реагират", каза инж. Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай