Сърдити кабелни оператори протестираха в София

Недоволни са от акцията на ГДБОП от 13 юни

Сърдити кабелни оператори протестираха в София | StandartNews.com

Недоволни доставчици на кабелна телевизия и интернет протестираха пред Министерския съвет по повод акцията на ГДБОП от 13 юни, при която бяха обискирани офиси на пет доставчици на интернет и кабелна телевизия, беше отнета и техника.

Националното сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" внесе открито писмо до премиера Бойко Борисов, в което настоява за  равнопоставеност на малките и големите фирми.

Според сдружението, в което членуват 22 предприятия на територията на страната – малки и средни кабелни оператори – акцията е довела до финансови загуби за фирмите и са нанесени материални щети върху офисите. Операцията на ГДБОП е оставила без телевизия и интернет няколко града, което е затруднило и работата на местните институции като общини и банки, болници и медии.

В писмо до медиите операторите информират, че операцията на ГДБОП е целяла ликвидиране на конкуренти и разчистване на пазари, използвайки държавни органи и структури.

Кабелните оператори се заканват да заведат дела срещу държавата в Съда в Страсбург, както и настояват началникът на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев да подаде оставка, а също и да поднесе публично извинения за неудобството на гражданите.

"Пазарът в България е изкривен. Една от големите тайни в държавата са цените, на които телевизиите предоставят своите програми на телекомите и на различните платформени оператори за разпространение. Те не са обявени. За големите телекоми има големи отстъпки в цените. Затова малките оператори плащат значително повече на един абонат, отколкото големите телекоми. Това е едно от основните изкривявания на пазара. То трябва да се ликвидира, този рекет върху малките оператори“, обясни изпълнителният директор на Националното сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" Валентин Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай