София на 10-о място в света по мръсен въздух

Пред нас за индийци, китайци и поляци

София на 10-о място в света по мръсен въздух | StandartNews.com

 

София се нарежда на десето място в света по мръсен въздух днес, съобщава БГНЕС. Към 11.00 часа показателите на фините прахови частици PM2.5 за столицата сочат 49.3 µg/m³, което нарежда града в оранжевия сектор по замърсяване на въздуха.

На първо място в антикласацията се нарежда град Лахор в Пакистан, следван от Делхи, Пекин и още няколко града в Китай и Индия.

От европейските градове на девето място преди нас е само Краков в Полша. Непосредствено след нас се нарежда Белград в Сърбия, който днес също е в оранжевия сектор по замърсяване на въздуха.

Най-чист през днешния ден е въздухът в Скопие, Северна Македония, който е в зеления сектор.

От сдружение "Въздух за здраве" посочват, че през последните години сме свидетели как процесите на урбанизация превърнаха съвременните градове в огромни прекомерно застроени мегаполиси, задръстени от автомобили и силно замърсен въздух, който се диша все по-трудно, и от ден на ден става все по-опасен за здравето на хората

По данни на Европейската агенция за околната среда именно замърсеният въздух е най-голямата заплаха за здравето на жителите в големите мегаполиси - ежегодно в ЕС мръсният въздух причинява над 400 000 преждевременни смъртни случаи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай