Служител на ДФ "Земеделие" раздал 1.8 млн. заеми

Стрес разболял 20 шефове на дирекции във фонда, съобщи новият директор

Служител на ДФ "Земеделие" раздал 1.8 млн. заеми | StandartNews.com

Само трима от 23 директори на дирекции в ДФЗ са на работа. Ситуацията е наистина шокираща. Имаме кардинален проблем, който надявам се, още днес да бъде решен. Това каза новият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” Васил Грудев в ефира на предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. В ефира стана ясно още, че служител на фонда е раздал 1.8 млн. лв. заеми, но името му не бе съобщено. 

Грудев заяви още, че заради специализираната акция и обвиненията във Фонда служителите били в стрес. „Не забравяйте, че се намираме и в летен сезон, но аз се надявам, че и тази ситуация, която доведе до едно голямо стресиране на служителите в ДФЗ, ще бъде преодоляна. От работата на всички тези хора зависи разпределянето на целия бюджет”, добави той.

Грудев обясни, че ДФЗ получава най-големия бюджет на европейски пари в България. „Не само е най-големият, но той и кумулативно, сравнен с всички други европейски фондове, представлява около 45% от целия бюджет”, каза още той.  

„Това, което е открито в дома на служителя на Фонда, е било абсолютно шокиращо и аз не знам какво прави той в ДФЗ, каква е идеята му за работа и какво кариерно развитие очаква. Говорейки си за този служител, ние не бива да обобщаваме с работата на всички служители във фонда”, обясни Грудев.

Васил Грудев отрече да познава служителя, но обясни, че той е работил в оторизацията на плащанията на ниско експертно ниво.

Новият изпълнителен директор на Фонда коментира и повдигнатото обвинение на действащия заместник-изпълнителен директор Калоян Костадинов. „Аз го познавам като един изключително добър професионалист и съвестен и честен експерт. Аз не разполагам с данни и не знам какво е конкретното обвинение”, заяви той.

Грудев отрече да има връзка между разследванията на къщите за гости и обвиненията във Фонда.

600 000 лева са върнати към момента от собственици на къщи за гости, финансирани по европроекти, които обаче не ги използвали по предназначение. След многобройните проверки и констатираните нарушения, стана ясно, че общата сума, която трябва да се върне е в размер на 10 милииона лева.

Новият изпълнителен директор на ДФЗ обясни и схемите с къщите за гости. „Става дума със създаване на изкуствени условия, за да се надхвърли лимитът за даден бенефициент. Представете си, че един бенефициент е допустим да получи подпомагане по една мярка в рамките на 1,3 млн. или 3 млн., но когато имаме огромни стопанства, а тук очевидно става дума за опит за изкуствено разделяне на тези стопанства на 5 или 10 бенефициента и всеки един от тях да кандидатства за този лимит. Така се нахвърля единичният лимит на стопанство и се заобикалят правилата на различни програми. Накрая получаваш в пъти по-голяма сума”, обясни той.

Според Грудев е необходимо работата на Фонда да стане абсолютно прозрачна. По думите му трябва да се пристъпи към пълна електронизация на системите във Фонда, както и да се подобри комуникацията чрез изграждане на модерен колцентър, който да свързва бенефициентите с експертите в ДФЗ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай