Скоро ще има човешки квоти срещу роботите

Изкуственият интелект може да замени хората в много професии, но това зависи от политиците и бизнеса

Скоро ще има човешки квоти срещу роботите | StandartNews.com
  • Изкуственият интелект може да замени хората в много професии, но това зависи от политиците и бизнеса  
  • Машината сама ще поставя диагнози и ще дава рецепти, казва футурологът Мариана Тодорова в интервю за вестник СТАНДАРТ

- Какъв ще е животът ни след пандемията? Имат ли футуролозите прогнози какво ще се промени?
- Ние очакваме пандемията да свърши и се надяваме на оптимистичен сценарий, но не можем категорично да кажем дали коронавирусът си отива. Имаше няколко сценария за това какво ще се случва в бъдеще и те още са валидни. Единият е, че ще има множество повтарящи се вълни през определен цикъл от време, но те ще бъдат по-слаби, защото ще има нарастващ колективен имунитет. Другият, по-песимистичен сценарий, който все още е валиден, е, че ще има усилване през определени сезони, например пролет или есен, поради това, че има вариации или рекомбинации на генетичен материал, ще могат да се надигат нови силни и смъртоносни вълни. Така е било с трите пандемии, които човечеството познава през 20-ти век - испанския грип, азиатския грип и хонгконксия грип. Човечеството трябва да следи дали ваксините продължават да са ефективни, ако има нови мутации.

Това е в чисто медицински план, а в икономически и политически план очевидно ще има нови трендове. Очевидно вирусът ни прехвърли в ерата на "теле" и "онлайн" всичко - не само обучение, но и дигитално упражняване на професии, и дигитално пазаруване. Макар че в момента в България и в по-голямата част от света, с изключение на Индия и Бразилия, има драстичен спад на заразеността, все пак виждаме, че голяма част и от работодателите, и от потребителските нагласи са настроени така, че и

да се работи, и да се пазарува онлайн

И това поощрява още по-бързото развитие на роботизацията и изкуствения интелект. Една тема, която аз сериозно следя. Тя е свързана с това, че в следващите 5-10 години някои от професиите ще изчезнат, а други ще бъдат трансформирани вследствие на нарастващата роботизация и навлизане на изкуствен интелект.
- Какво ще се случи?
- В момента имаме разработка на базата на невронните мрежи, като роботите са обучени да решават конкретни задачи. Могат например да диагностицират заболявания - има една такава платформа, наречена "Скалата на Уотсън" и тя има успеваемост 85 на сто по поставени правилни диагнози.  Има и подобни платформи за правен анализ, които на практика заместват доста от юридическата работа. В момента с новите технологии могат спокойно да бъдат заменени професии като офис-асистенти, счетоводители, мениджъри, продавачи в магазини.
- А кой продава?
- В Англия има няколко такива големи магазини, в които клиентът избира по каталог онова, което би искал да купи. Вкарва баркода и плаща с приложение, което е свързано към неговата кредитна карта. Клиентът не може да напусне магазина, ако в картата му няма пари и не си е заплатил. Същото ще се случи и с фармацевтите в аптеките - в Сан Франциско вече има няколко роботи-фармацевти, които обслужват клиентите.  

Ще изчезнат вероятно и охранители, и готвачи на бърза храна

защото вече има и такива роботизирани системи.Това са професии, които биха могли да изчезнат. Това не значи, че ще изчезнат, защото всичко зависи от политическото решение на една държава, тъй като става въпрос за сигурна безработица, която би се генерирала.
- Точно това щях да Ви питам...
- Това е въпрос на политическо и икономическо решение, а също така и на склонност на бизнеса да инвестира в подобни системи. Всички производства, които искат асемблиране, композиране и сглобяване на даден продукт като автомобилостроене, машиностроене, в 90 на сто от случаите могат да бъдат заменени от роботизирани и автоматизирани системи.Но е въпрос на решение на бизнеса дали иска да инвестира в подобни системи, или иска да запази човешкия труд. В по-развитите страни това производство ще премине по роботизиран начин.Още повече, че тези системи ще работят 24 часа седем дни в седмицата и няма да имат нужда от заплата, както и от здравни и социални осигуровки.
- А каква е перспективата пред хората, които остават без тази работа?
- Решението дали дадена професия ще изчезне зависи, първо, от решение на политическо равнище. Второ, започват да се обсъждат теми като договарянето на "човешки квоти", така че да се запази човешкият фактор в този вид труд заедно с роботите. Все по-често се говори и за

универсален базов доход и универсален минимален доход

който да даде възможност на хора, които са били в този тип работа, да се преквалифицират. Но аз дадох пример с професии, които изчезват, в много от тях човекът ще си сътрудничи с машината. Пораждат се и нови професии. Има например професия еколог-дизайнер, който дава идеи как да създадем продукти от рециклирани боклуци. Както и мениджър облачно пространство - много информация се съхранява в облачното пространство, тя трябва да бъде обяснена на хората. Но да се върна към някои по-човешки специалности, които не са свързани с технологиите - Вие виждате, че напоследък се появяват все повече лични консултанти, коучове, лични психолози, които помагат на хората в тази динамична среда с експоненциално развиващи се технологии да се ориентират. Вторият тип професии са свързани с новия тип меки умения за кариерно развитие, психология и други.  Нещата не са песимистични, защото част от професиите изчезват, но и много нови се появяват.  Новото нормално за хората трябва да стане, че те няма да живеят като нашите родители, които са упражнявали 30 години една и съща професия и са се пенсионирли с нея.

Трябва да има учене през целия живот

съчетаване на хобита с твърдите умения.Към 2050-та година се очаква не ние да кандидатстваме на пазара на труда за предложена работна позиция, а ние да сме тези, които предлагаме специфични услуги или продукти. Креативността, творчеството и компетентността, освен придобиването на дигитални знания, ще бъдат важни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай