Скандал в Синода по стратегията за детето

Патриархът се разграничи от крайната позиция на митрополит Гавраил

Скандал в Синода по стратегията за детето | StandartNews.com
  • Патриархът се разграничи от крайната позиция на митрополит Гавраил
  • Владиката хвърли вината върху една жена

Разнобой в Светия синод по повод позицията на Българската православна църква за стратегията за детето. През уикенда с официална позиция на сайта си Светият синод призова за цялостна редакция на документа, пуснат за обществено обсъждане. Според позицията църквата се обявява срещу абортите, срещу програмите за ранно сексуално образование, иска задължително изучаване на религия в училище и елиминиране на чужди политики по отношение на децата и семейството. Днес обаче позицията бе свалена от сайта на Синода. Той обяви не е одобрявал становище относно Национална стратегия за детето 2019-2030 г.

ВИЖ СВАЛЕНОТО СТАНОВИЩЕ НА ЦЪРКВАТА

Публикуваната в петък позиция е лична инициатива на ловчанския митрополит Гавриил. Тази позиция не е съгласувана и с патриарх Неофит, обяви Светият синод.

Позицията предизвика остри реакции в обществото през последните три дни. В становището митрополит Гавриил настоява за радикална редакция на стратегията. Обявява се против яслите и детските градини, като говори за “узаконяване на насилствената институционализация на децата … без никаква възможност за алтернативно решение на техните родители”.

Ловчанският митрополит иска да бъде въведено задължително религиозно обучение още в детските градини - за да не бъдат възпитавани децата, „че забременяването е лесно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката или че двама или повече души могат да живеят без брак и да съжителстват на семейни начала, включително и ако са от един и същи пол”.

Спорната позиция, от която Синодът се разграничи, разбуни духовете в обществото, защото, поощрява шамарите вкъщи.

Ловчанският митрополит е единственият, който говори за "разцеплението в православния свят" по повод създаването на автокефална църква на Украйна. Той дори призова "Вселенският патриарх да свика Всеправославен събор, който да реши църковните проблеми в Украйна".

ВИЖ ОЩЕ: От БПЦ отричат да са одобрявали Стратегията за детето

Скандалът се разрасна още повече, след като преди малко ловчанският митрополит Гавраил отговори на владиците от синода, че няма вина за документа и че той е написан от една жена - Десислава Панайотова. Тя написала твърде краен текст като проектопозиция на Синода и не се съобразила с указанията му как да редактира становището. Отделно владиците бързали да дадат позиция, за да спарят крайния срок за събиране на предложения по стратегията - 8 февруари 2019.

"Последната ѝ редакция аз нямах време да прочета, но бях сигурен, че е спазила указанията. Оказа се, че тя почти не е променила предишния си текст. Гл.секретар на Св. Синод еп. Герасим на 06.02. разпрати текста на всички митрополити от Св. Синод на БПЦ. Никой от владиците не отговори, че е против, нито имаше предложения за коригиране на текста, а двама митрополити са казали, че Проекто-становището да се пусне в сайта на МС, за да спазим срока 08.02., а после то трябва да се доусъвършенства", пише в официалната позиция на Ловчанската митрополия по скандала.

Ето пълния й текст:

Изявлeние на Ловчански митрополит Гавриил по повод Националната стратегия на детето:

Становището на Св. Синод за националната стратегия на детето беше свалена от сайта на Св. Синод.

Каква е моята вина?

Около 4 дни преди 8 февруари разбрахме, че последният срок за давене на становище в сайта на Министерски съвет за обществено обсъждане е 8.02.2019 г. Лично към мене се обръщаха много хора, като молеха непременно по този животрептящ въпрос, касаещ бъдещето на децата на България, Св. Синод да даде становище. Обърнах се към хора, с които Св. Синод работи, които са помагали за изработване на концепции и становища по разни въпроси, но никой от тях нямаше в момента готовност да предложи текст по въпроса. Само Десислава Панайотова беше работила по въпроса и написа Проекто-текст на становище на Св. Синод за Стратегията. След прочитане на нейния материал бяхме ѝ казали да го съкрати и най-много да наблегне на въпросите, които се поставят за разглеждане в новата Стратегия за детето, като за абортите с 2-3 изречения да потвърди тяхната неприемливост от Св. Църква. Последната ѝ редакция аз нямах време да прочета, но бях сигурен, че е спазила указанията. Оказа се, че тя почти не е променила предишния си текст. Гл.секретар на Св. Синод еп. Герасим на 06.02. разпрати текста на всички митрополити от Св. Синод на БПЦ. Никой от владиците не отговори, че е против, нито имаше предложения за коригиране на текста, а двама митрополити са казали, че Проекто-становището да се пусне в сайта на МС, за да спазим срока 08.02., а после то трябва да се доусъвършенства.

Трябва да отбележа, че по повод публикуваното становище в сайта на МС, където са публикувани неговите последни 3 точки, много родители благодарят на Св. Синод на БПЦ за това, че с нашата своевременна честна църковна позиция ние сме защитили бъдещето на българските деца.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай