Рублофилът Малинов разцепи събора на Копринка

Лидерът на сдружението „Приятели на Русия и православния свят“ Атанас Стефанов се разграничи от обвинения в шпионаж

Рублофилът Малинов разцепи събора на Копринка | StandartNews.com

Обвиненият в шпионаж в полза на Русия рублофил Николай Малинов разцепи последователите си от движение „Русофили”. На два лагера се разцепиха участниците в 16-то издание на русофилския събор, който по традиция се проведе на брега на язовир Копринка край Казанлък  днес, съобщи агенция „Монитор”.

Една част от съборяните издигнаха лозунги с надпис на френски “АЗ съм Малинов“ и се окичиха с компютърно напечатани бележки по реверите „Аз съм русофил, арестувайте ме!“, а други понесоха към трибуната осветени незнайно от кого църковни хоругви. По лично разпореждане на Малинов полицаи отстраниха носачите на хоругви, след което лидерът на сдружението „Приятели на Русия и православния свят“ Атанас Стефанов остро се разграничи от организаторите на събора.

Самият събор се провежда броени дни, след като избухна шпионския скандал с разкритието, че Малинов на ортаците си рублофили Цветан Василев, руския олигарх Константин Малофеев и генерала от ГРУ Леонид Решетников да създадат партия чрез която да променят геополитическата ориентация на страната ни в посока Русия. За целта банкерът-беглец Цветан Василев прехвърлил активи за над половин милиард евро, които представил за свои, но всъщност са финансирани от КТБ и са част от масата на несъстоятелността на умишлено източената от него и фалирала банка. Към момента обвиняем по аферата е само Малинов, но от прокуратурата дадоха да се разбере, че може да има и още подведени под отговорност.

Самият Малинов пък използва събора, за да го превърне в агитационно поле. На над 50 сергиите се предлагаха тишъртки и магнитчета с образите на Путин и Сталин. Беше пусната и подписка в подкрепа на обвинения в пране на пари и шпионаж и пуснат на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лв Николай Малинов.

Самият той пък прочете позицията руското министерство на външните работи по казуса от миналата седмица с неговото задържане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай