Рублофили клатят държавата

Заверата Цветан Василев, Малофеев, Малинов и Решетников поставя на карта стабилността

Рублофили клатят държавата | StandartNews.com

Ако харесвам Пушкин, слушам Чайковски и се прекланям пред епичните пана на Верещагин, руски шпионин ли съм? Това се пита всеки българин, след като подплатена с много рубли група около банкера беглец Цветан Василев направи "русофили" мръсна дума у нас. Хора от ръководството на едноименното национално движение се оказаха замесени в афера срещу националната сигурност на България, а  председателят на неправителствената организация Николай Малинов  - обвиняем за шпионаж в полза на Русия. Паричната му гаранция е 50 000 лв. Прокуратурата разкри финансови връзки и опити за овладяване на медии у нас, както и за създаване на партия, която да промени геополитическата ориентация на страната ни, правени от ортаците Николай Малинов, Цветан Василев, руският олигарх  Константин Малофеев и скандалният руски ген. Леонид Решетников. Тези рублофили си

играят като на руска рулетка

не само със сигурността на България, но и с държавните отношения София - Москва и с вековните връзки между българи и руснаци.
Предвестник на шпионската афера се оказа изложбата "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". Тя предизвика острата реакцията на българското външно министерство. „Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави", обяви МВнР и посъветва руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза - "освобождение". Отговорът на Москва не закъсня. България пренаписва историята. Това е опасна тенденция, защото тя е противозаконна, обяви говорителката на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова. И докато всички се питаха какво става,

на 9 септември осъмнахме с арести

И кълбото на конспирацията започна да се разплита. Първи бе задържан и разпитан Юрий Борисов - секретар на движение "Русофили".
Като свидетели в специализираната прокуратура бяха призовани още главният секретар на движението Кристина Иванова, зам.-председателят на "Русофили" Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева от БСП, социологът Живко Георгиев. И докато социалистите яростно се заеха да бранят своите другари, обвинявайки прокуратурата едва ли не в политически репресии, лично главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев вдигнаха завесата. На 3 юли е образувано досъдебно производство по чл. 105 от Наказателния кодекс. Той предвижда между 5 и 15 години затвор за хора, поставили се "в услуга на чужда държава или на чужда организация". Тоест - тече разследване за престъпления срещу националната сигурност на България и шпионаж в полза на чужда държава. Претърсени са 11 домове и офиси. Така стана ясно, че движение "Русофили" поддържа тесни взаимоотношения с Малофеев и Решетников, като двамата руснаци дори финансират организацията. Това обяснява защо са разпитани именно хората от ръководството на "Русофили". Юрий Борисов потвърди, че познава Решетников. Като секретар на НПО-о той отговаря за кореспонденицията, през него минават и финансовите документи. Макар и част от ръководството на БСП, Ваня Добрева е третият човек в регистрацията на "Русофили" заедно с Малинов и Ю. Борисов.
Квалификацията "шпионин" е обидна за мен, обяви Малинов, но побърза да каже, че възражения срещу действията на прокуратурата няма. В опита си да се оправдае обаче

публично призна, че е приятел с Решетников

че лично е запознал Малофеев и Цветан Василев, защото банкерът - беглец го помолил да го свърже с влиятелни кръгове в Русия. Малинов си каза, че е подготвял и пропуски политически проект. От години се занимавал с медии, затова искал да прави и телевизия. Бил ортак с Цветан Василев в ТВ7, но понеже не му давали да се меси, както иска, се разсърдил.  
В четвъртък прокуратурата окончателно го закова, като публикува докладната му записка до руските ментори на отличен руски език за "Проект България", според който е нужна геополитическа преориентация на страната ни. В документа се казва, че "действията за възстановяване на мостовете между България и Русия целят възобновяване на геокултурното, политическото и икономическото единство на България и Русия на основата на славянски корени, традиции и ценности". Защото: "Сега България е колония на САЩ. В същото време неоосманска Турция завоюва позиции, а Западът гледа с презрение на България. Това презрение и даже ненавист идва от факта, че българите като самосъзнание остават славяни, православни и русофили".
Всичко това обяснява защо и Решетников, и Малофеев

последваха съдбата на Михаил Чорни

и вече са с 10-годишна забрана да влизат в България.
Политическите реакции не закъсняха. Първа, разбира се, бе Корнелия Нинова. Тя емоционално скочи да разказва как станала свидетел на разхождането на хора с белезници. Но щом името на Решетников изплува, соцлидерката млъкна. Тя все още има да се обяснява за митичната си среща с генерала, в горещото лято на 2016 г., когато издигна Румен Радев за кандидат - президент от БСП. Обяснимо, това запали фитила на самия Радев, който каза, че обвинението в шпионаж е много сериозно и затова са необходими неоспорими доказателства. Думите му разпалиха първия публичен спор Цацаров - Радев. Главният прокурор му припомни, че доказателствата се дават в съда. Но подчерта, че разследващите имат железни аргументи. Изнесените доказателства до доказват.
Истински ступор докара шпионският скандал на десните. В желанието си да хули Гешев, шефът на ДСБ Атанас Атанасов обяви, че шпиожнаж няма, защото той знаел, че русофилите не разполагат с държавни тайни. Направи го пред "Российская газета" за ужас на всички умни и красиви русофоби.
Поради отсъствието на Плевнелиев, масло в огъня наля Соломон Паси, който поиска да се отзоват хора от руското посолство. Цели 68 агенти имало там. За сметка на това пък у нас имало 0 русофили. Както винаги се наложи накрая премиерът

Бойко Борисов да тушира страстите

като призова да не се смесват българо-руските държавни взаимоотношения със шпионския скандал.
Какво следва? Две са основните хипотези. Първата е, че скандалът бързо ще заглъхне публично, защото всички шпионски неща се вършат тайно. Разследването им още повече. Втората е, че в желанието си за предизборна атака срещу ГЕРБ и вота за главен прокурор крайно десни и левицата ще използват аферата за трупане на точки.
Всъщност кой печели и кой губи от скандала? Големите губещи са десните, защото аферата им отне най-силното оръжие в борбата срещу управляващите - външният враг в лицето на Москва. БСП търпи поражение по две линии - опозицията на Нинова, която играеше с Решетников, загуби ментора си. А червената лидерка най-после ще трябва да даде смислено обяснение за какво си е говорила с Решетников. Ще я питат нейните хора по места.
Загуба отчете и Волен Сидеров, пряко замесен в сакандала от Малинов. Той го уличи във връзки с Решетников. Един от най-близките хора на Волен - проф. Станислав Станилов, вече обяви, че чака призовка.
Големите печеливши са русофилите. Със сигурност на сбирката им на язовир "Копринка" ще има много повече хора, отколкото миналата година. Сериозен

актив натрупа и другият лагер в русофилството - АБВ

и персонално лидерът й Румен Петков.
Най-трудно е да се оценят последствията от шпионския скандал за ГЕРБ. Както винаги Борисов е поставен между чука и наковалнята - между Вашингтон и Москва. САЩ и британците вече еднозначно подкрепиха операцията, докато Русия мълчи. Това може да означава две неща. Или готви сериозно ресто или е план с нейна благословия. Това ще стане ясно до дни, когато се събира българо-руската икономическа комисия. Тя трябва да даде зелена светлина на енергийните проекти. Дали това ще стане е трудно да се каже отсега. Но вече е ясно, че ще пострадат имиджът на България, както и инвестиционният климат. Както винаги става, когато пръст има Цветан Василев и се вижда сянката на аферата КТБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай