Реките понесоха телевизори и хладилници

Нов проблем се появи в редица райони на страната

Реките понесоха телевизори и хладилници | StandartNews.com

Нов проблем се появи в редица райони на страната - огромни плаващи сметища в реките. 

Бурните води понесоха тонове боклуци - от пластмасови бутилки и торбички до телевизори и хладилници. Най-голямото плаващо сметище е в река Искър до ВЕЦ Своге, където всякакви битови отпадъци - бутилки, телевизори, хладилници, седалки от автомобили и всякакви други боклуци, са примесени с клони.

"Същината на проблема е много по-дълбока, а именно все по-честите преливания и проблеми, които създава реката. През годините има все повече наводнения. Въпросът, който си задават жителите на общината, е дали причината са само лошите метеорологични условия", каза пред bTV Лора Петкова, която сигнализира за проблема.

"Интересното е, че има един проект, който е финансиран безвъзмездно от ЕС и е на стойност почти 6 млн. лв. Той е за изграждането на система за контрол на водите на река Искър. Стартът на проекта е от 2016 г. Аз питам къде са резултатите и на какъв етап е този проект от развитието си", каза Петкова.

"Не се смятаме за виновни, защото този боклук винаги го е имало в реката. В момента го виждаме така натрупан заради високите води през последните дни. Поради тази причина ВЕЦ-овете не работят и отпадъците остават в коритото на езерото пред тях", казаха от ВЕЦ Своге.

Граждани на град Средец пък сигнализираха в социалните мрежи за плаващи отпадъци в река Средецка. Кметът на града Иван Жабов увери, че след нормализиране на ситуацията с валежите, реката ще бъде почистена. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай