Радев: С най-ниска цена на тока сме в Европа

Но това няма да реши краткосрочно проблема, изтъкна президентът

Радев: С най-ниска цена на тока сме в Европа | StandartNews.com

Бизнесът се притеснява от това покачване на цените на електроенергията и суровините. Това е голяма предизвикателство и за тях, но и за домакинствата. Но аз очаквам да има ефект и вече има от тези краткосрочни мерки, които предприе служебното правителство, за да успокои цените.

Това заяви президентът Румен Радев. И подчерта: Трета поредна седмица ние сме с най-ниска цена в Европа, заедно с Полша. Но това няма да реши краткосрочно проблема. Служебното правителство се отличава от предишно, че работи изключително в рамките на закона, затова и поиска актуализация на бюджета. За да може да се помогне на бизнеса в това тежко време.

Президентът подчерта, че ЕК има изискване към всички държави в съюза да предоставят дата за затваряне на вътрешната си енергетика и това е обвързано с получаването на финансиране по програмата за възстановяване. "У нас това е свързано с решаването на огромен социален проблем, за който трябва да се намери възможно най-доброто решение за България. Но въглищната енергетика гарантира към момента нашата автономност и независимост от колебанията на цените в международен план", категоричен бе Радев.

Той смята, че трябва да направим необходимото, за да може максимално дълго да работят въглищните централи. "2036 година е решението на предишните управляващи, което е внесено като срок в ЕК. Моето мнение е, че ние трябва да се борим този срок да бъде удължен. Така да бъде организирано това производство с намаляване на вредните емисии, че да можем да понесем цената, която расте постоянно", посочи още държавния глава.

Румен Радев допълни, че страната ни трябва да внесе плана в ЕК възможно най-скоро, дори ако се наложи това да бъде направено от служебното правителство.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай