Протестът на медицинските сестри мина на листовки

Премиерът Бойко Борисов обясни, че са отпуснати повече от обещаните им 50 милиона лева

Протестът на медицинските сестри мина на листовки | StandartNews.com

И днес продължава протестът на медицинските сестри за по-високи заплати и по-добри условията на труд. След вчерашната демонстрация, в която се включиха фармацевти и служители в МВР, тази сутрин медицинските специалисти посрещнаха депутатите с разпъната палатка пред Народното събрание. Те им раздаваха листовки с актуални въпроси и проблеми в здравеопазването, но не получиха покана да влязат в парламента и да разговарят с депутатите.

"Защо депутатските заплати са обвързани с минималната работна заплата, а на медицинските специалисти не са мръднали с години. Защо не спазват препоръките на Световната здравна организация и на Еврокомисията по здравеопазване. Знаят ли какво е съсловна организация?" - това са част от въпросите, които се съдържат в листовките, които няколко медицински сестри от сутринта раздават на народните представители, които влизат в парламента.

Очаквано депутатите от опозицията казват, че подкрепят, но не могат да направят много, именно защото са в опозиция.

Тома Биков от ГЕРБ каза, че е работил и за по-малко пари и изрази надежда, че медицинските специалисти не участват в предизборната кампания. Той се съгласи, че заплатите в сектор "Здравеопазване" са ниски, но смята, че решаването на този проблем е в компетенцията на изпълнителната власт. Имаше и народни представители, които изобщо не спряха, буквално притичаха и си влязоха в парламента.

Валери Симеонов от НФСБ поиска писмени предложения: "Къде са вашите предложения? Писмено имате ли? Тези работи не стават с гюрултия и с медиите, а стават с бачкане и с предложения".

Медицинските сестри настояват да имат личен диалог с народните избраници, да могат да водят разговор с тях по важните проблеми, а не да бъдат представлявани от Лекарския съюз. Искат и среща с премиера Борисов.

В коментар за настояването на медицинските сестри за увеличаване на заплатите, премиерът Бойко Борисов обясни, че са отпуснати повече от обещаните им 50 милиона лева: "И аз искам двойно. Кой не иска двойно. Всеки иска двойно. Ние милиарди влагаме в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев - къде са 50-те милиона, които дадохме. А те не са 50, те са 86 млн. Да се оправдава той къде са".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай